Witam, po włączeniu opcji w narzędziu NVidia Settings " NVIDIA (PERFORMANCE MODE) rwie ekran, jakby miał w windows wyłączoną synchronizację pionową, aby mieć więcej FPS dzieje się to np. po przewijaniu skrolem w przeglądarce lub oglądaniem filmów na YouTube’ie i też można przyuważyć normalnie to na pulpicie czy tak musi być?
Korzystam z mint najnowszej wersji, ale również było tak w Ubuntu
Ale problem dalej jest nierozwiązany bo na tym sterowniku nie używasz GForce’a tylko tej biedakarty (masz dwie grafiki w tym komputerze), czyż nie?
A tak swoją drogą, dlaczego ten screen ma rozdzielczość 1918x1079? To nie jest natywna rozdzielczość żadnej matrycy. Edytowałeś screen czy taką masz ustawioną? Jeśli to drugie to tak nie może zostać, obraz jest wtedy niewyraźny bo skalowany z 1920x1080.
W ustawieniach przeglądarki zmień po prostu sposób akceleracji na inny. Jest tam kilka rodzajów sprzętowego przyspieszenia i nie wszystkie z każdą kartą działają poprawnie. I zainstaluj wszystkie aktualizacje.
tutaj chyba chodzi oto że na drugim monitorze mi to sie robi bo mam laptopa z 144hercami i tego nie mam a na drugim 74hercow czy jak to tam sie nazywa to mam te rwanie na pulpicie na yt i jak przegldam internet to podczas scrolowania rwie a jak przerzucam na laptopowy obraz to nic nie ma rwania ani jednego
monitor jest podłączony z laptopem hdemi na windows tego nie miałem rwania obrazu tylko na linux mam ten problem czy czegoś brakuje ? czy da sie to jakoś usunąć ?
Zdefiniuj „rwanie”. Ja to rozumiem jako spadek ilości klatek animacji na sekundę, a na pewno nie to masz na myśli. Czy to jest brak V-Sync? I czy tak jest tylko w Firefox czy poza również? Bo jak wszędzie i jest tak na wszystkich sterownikach (powiedzmy, że najnowszym Nvidii i noveu) to problem jest zupełnie gdzie indziej, w parametrach bootowania systemu (GRUB2). A może Nvidia ma jakiś swój panel i tam w nim coś można wyklikać? Zgaduję, bo nie mam takiej karty.
Jak masz Windowsa i grasz w gry i aby mieć więcej fps ustawiasz sobie sychronizacje pionową na wył i takie lekkie rwanie jest obrazu to jest taki efekt na linuxie ( pulpit , przeglądanie przeglądarki i oglądanie yt ) jak korzystam z laptopowego monitora tego nie ma tylko na tym drugim jest tak
Napiszę tyle. Miałem jakiś czas temu w Civilization 6 (natywna wersja, Steam we flatpak). Chodziło o to, że jakby poprzedni obraz nakładał się na następna klatkę (cały ekran). Mam AMD i NVidię. Nie pamiętam, na czym odpalałem. Teraz czegoś takiego nie mam. Chodziło o takie nakładanie się poprzedniej i następnej klatki z półprzezroczystością, czy może coś innego? Działo się to, podczas przewijania mapy.