Jeszcze rok temu chyba tego nie było a teraz praktycznie każdy pisze “Ci” z dużej litery gdzie się da!. Ludzie! “Ci” pisze się jak się zwracasz konkretnie do jakiejś osoby i a nie do ogółu ludzi! Przez taką bzdurę trzeba się domyślać czy osoba która napisała “Ci” miała na myśli jedną osobę czy zbiorowisko.
Podaj przykład gdzie trudno stwierdzić czy dana osoba, która napisała “Ci” miała na myśli jedną czy więcej osób.
A ja ci, NTFS, odpiszę, że nie zawsze używa się dużych liter. Niby to pewna forma wyrażenia szacunku do odbiorcy, ale czy mała litera aż tak razi? Często na PW czy w mailu nadawcy piszą do nnie “ty”, “ci”, “tobie” itd. Nie zwracam na to uwagi i fochów nie robię. Bardziej wkurza mnie, gdy co druga litera w słowie jest dUżA :evil:
uważam,że gdy zwracamy się publicznie do kogoś np na forum to można pisać,ale rozmawiając na gg i gimnastykując się specjalnie,aby zrobić duże ‘ci’ to trochę przesada. Jedyną słuszną gimnastyką jest używanie polskich znaków ; )
Widzisz bo ludzie tego nie rozumieją… Często można przeczytać tego typu teksty, “Nie moja wina, że Ci ludzie są głupi”. To jest błąd…
Kiedy piszę się do ogółu ludzi, używa się słowa “Wam”, a nie “Ci”. A pisanie tych słów z wielkiej litery nie jest błędem (zwrot grzecznościowy).
A to już jest błąd.
Dyskusja zmierza do odpowiedzi na odwieczne pytanie:
„Być czy nie być oto jest pytanie”?
Na wstępie wyjaśniam jedno nie piszę ani nie mówi się „dużą literą” tylko „WIELKĄ literą”. Tak samo jak „po linii największego oporu” miast często słyszanego „po największej linii oporu”. Ten kto rozumie sens nie musi mieć wyjaśnienia, a ten kto nie ten głąb i nic mu nie pomoże (mądry nie skomentuje, głupi nie zauważy”.
Tak można pisać „ci” ale to świadczy tylko o osobie piszącej i jego braku szacunku do drugiej strony.
Można by ciągnąć ten temat ale wybór należy jak pisać od Ciebie i świadczy też o Tobie.
Ostatnio gdzieś czytałem, że obie formy są poprawne. O, jest:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=443
Nie można tylko pisać ani z dużej, ani z wielkiej litery (ale można od dużej albo od wielkiej litery).
Edit:
Jest to również wyjaśnione tutaj:
http://rjp.pan.pl/images/stories/pliki/ … 5_1_16.pdf str. 39/40.
-
Tata, ten pan się ciebie kłania.
-
Nie “ciebie”, tylko “tobie”.
-
Mi?
-
Nie “mi” tylko “mnie”.
-
Przecież mówię, że ciebie.
albo poszłem :lol:
Czyli sugerujesz że zamiast napisać:
napiszesz:
I to będzie poprawnie :roll:
Kiedy zwracasz się do jednej osoby to powinno się pisać nie Ci , tylko Tobie i to jest najpoprawniejsza forma
Zwrot Ci jest potoczny.
I jedna i druga forma jak najbardziej poprawna.
I wcale nie są one synonimami i oznaczają zupełnie co innego:
Nie. To użycie jest jak najbardziej prawidłowe. Ale to zdanie wcale nie musi być kierowane do ogółu ludzi i nie w tym celu zostało użyte słowo “ci”. I w tym wypadku zapis od dużej litery (za wyjątkiem zacytowanego przez Ciebie przykładu, czyli początku zdania) nie jest poprawne.
Co nie znaczy, że nie należy go używać na forum. Tak samo, jak na forum nie ma konieczności pisania od wielkich liter zwrotów grzecznościowych. Po prostu tutaj używa się języka potocznego, taka już jest natura forów (ale nie for) dyskusyjnych.
Używanie języka potocznego w formie pisanej (które przed rozpowszechnieniem się Internetu i telefonów komórkowych praktycznie nie występowało) nie zwalnia oczywiście z pisania zgodnie z ortografią i interpunkcją polską.
Zaprawdę powiadam wam/Wam, no i co z tego jak kto piszę? Niektórzy starają się być po prostu grzeczni.
Pisze …
Grzeczność grzecznością, ale jak ktoś chce być “grzeczny”, niech to robi w sposób poprawny