Czemu tam tak podrożał w ciągu ostatnich pięciu lat?

Jak kompletowałem część do mojego pierwszego pc w 2014.To za 2x4gb ddr3 1866 zapłaciłem 140zł real. Teraz jedna kość pamięci o taktowani ddr4 2800mhz kosztuje około 200zł. Do tego mają podwyżki!!! Dlaczego z jakiego powodu i jak ?

Bardzo dobrze, że drożeje. To lepsza inwestycja niż Bitcoin. Kupiłem kilka sztuk, będzie dla wnuków. Polecam!

1 polubienie

W 2014 roku na budowiedostałbyś jako niewykwalifikowany operator taczki 1680 zł brutto
W 2019 roku 2600 zł dostaniesz na tym samym stanowisku

Gdybyś nie spał na hiście w gimnazjum, to znałbyś pojęcia “inflacja”, wzrost kosztów płacy pociąga i wzrost kosztów produktu. Coś, ponownie lekcja historii, jak psucie monety w średniowieczu pewnie omawialisćie- początkowo było 5 gram srebra, potem 4, 3 itd. To samo tutaj, wzrost ilości pieniądza na rynku, czyli jednego towaru, powoduje, ze wartość tegoż spada. Rząd nie zapewnia Ci pokrycia złotówki w 100% w złocie, w nieruchomościach gruntowych itp., czyli czymś trwałym. Innymi słowy papierowy pieniądz jest coraz bardziej powszechny, dodrukowywany poprzez kolejne kredyty i obligacje, co prowadzi do spadku jego siły nabywczej.

Widzisz Kaktusiku, bys na historii uważał, to byś wiedział. Nic jednak straconego: jutro wigilia i usiądziesz koło babci lub najstarszej cioci i zapytasz, zależnie od wieku nestorki, o inflację za Grabskiego, o pożyczki Gierka lub za komuny w ostatnich latach jak było i wszystko Ci wyjaśni. :wink:

A mnie to obo ,ale to trochę przykre 1/3 hajsu z świąt w ram zainwestuję.Tak mało dostałem bo staży się do mojej zmywarki dołożyli.

W przypadku mojego kompa RAM to raptem 10% kosztów. Żaden wydatek :slight_smile:

Jak ciekawostkę powiem że z histy moja średnia to od ostatnich 3 lat to 4.23.
Ale jakoś mi to umknęło i nie powiązałem faktów z inflacją.

Porównaj zarobki 5 lat temu.
Porównaj kursy złotówki i dolara.

Wystarczy porównać ile kosztuje na Allegro DDR2 8GB 1066MHz i DDR4 32GB 3200MHz w normalnym sklepie.

RAM jest drogi? Bynajmniej :slight_smile:

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-32gvk-793580/

Ty jesteś dorosły,masz prace i pewnie fajne życie. Jam ma 100 zł na miesiąc i z 400zł na urodziny,no na święta drugie tyle.Więc wiesz mnie mówi ryzen podnieca

Ja miałem 20, później 50. Inne realia, ale ja byłem ( i jestem) sknera jak cholera.

Widzisz, kombinuj, bo rządzącym zależy bys był głupim lemingiem.
Jak mówią, ze dadzą pińcset plus, to jednocześnie mówią, że Twoje keiszonkowe inflacja zje i będziesz musiał negocjować waloryzację świadczenia o 3% od stycznia. Tyle podobno mają wzrosnąć emerytury w 2019. :wink:

Spokojnie Zdzichu ja nie wymenele. Idąc logiką skoro inflacja to i wypłata mojego ojca z 2500 na rękę wzrośnie.Babce dostaną większe emerytury więc jako posłuszny syn i wnuczek dostanę nieco większe piniąszków. Powiem mamie że mi nie starcza bo ceny wysokie.Albo zamiast wpłacać 40 zł na obiady zrobię sobie więcej kanapek.Albo zrobie to i to.Na obiad dostaje po za kieszonkowym

Po za tym odkąd status na fb się mi zmienił co miesiąć mi z tego zostaje 30 zł .Albo i więcej

… albo i spadnie, minimalnej nie ma, a jak potrąca mu plany kapitałowe na emeryturę to bezie mniej 50zł.;p

Czyli prawdopodobnie będę dostawać dopowiadające 7-dych prze inflacją . Pocieszę w sumie i tak zostaną mi jeszcze 30 odpowiednik pod koniec miecha bo z domu nie wychodzę.Ale są pozytyw np. Mogę radością będę patrzeć jak kolega co dostaje 60 … na miesiąc na lizaka nie ma.A była z croppa czy innego deversa na lumpa przechodzi.A u mnie nadal skromne życie z 7-days i sokiem z marchewki w ręce

Nie 60 tylko 45

Z planów kapitałowych można zrezygnować bo wnosi do życia to samo co OFE które po prostu zniknęło :slight_smile:

1 polubienie

Hista histą. Problem w spaniu na polaku. marcinie 20000 – nie pisze się gram, tylko gramów. paladis.game – nie „staży” ( w sensie „rodzice”), tylko „starzy”. Ten sam autor - paladis.game – nie „pieniąszków”, tylko „pieniążków” Mniej game, więcej zakuwania!