Czemu w komentarzach na portalu nie można wstawiać obrazków?

Dyskutujemy, linkujemy, a jest jakaś cenzura i ograniczenie. Zalogowani powinni mieć możliwości wstawiania obrazków w postach.

Co masz na myśli pisząc o “postach na portalu”? Czy chodzi o komentarze pod publikacjami?

Tak - w recenzjach, komentarzach.
Recenzje teraz dopisałem.

Jestem na “NIE”. Już teraz ciężko przebrnąć przez ten syf który w komentarzach się robi, a jak jeszcze ludzie zaczną wrzucać tam grafiki, to już totalnie nieczytelne się to zrobi.

4 polubienia

Wystarczyłyby miniatury

2 polubienia

Albo w dobroprogramowych linkach i zamiast otwierać się w nowej karcie to w pop-up jak na forum, tyle że bez poglądu, jeszcze mniej zajmie niż miniatura.

A żeby nie rozhulali się to do jednego takiego graficznego linka ograniczenie i może zablokować hotlinkowanie by się nie zrobił z komentarzy hosting grafik.

I anonimowym nie włączać tej funkcji z udostępnieniem grafiki niech sobie wklejają na imgury.

2 polubienia
  • Bo to nie disqus,
  • Bo kommenty i tak są skopane, robią co chcą,
  • Bo… to sobie dopisz co chcesz.

Anonimów powinno się w ogóle wykluczyć z możliwości komentowania. Robią najwięcej sajgonu, bo myślą że są bezkarni i im wsio wolno.

5 polubień

Martina - Co racja, to rewelacja.
Ja bym poszedł trochę humanitarnie - A dać im limit 50 słów (ze spacjami). Może tylko przybyć zalogowanych.
Niektórych niezalogowanych dręczy słowotok i produkują się, jak wariaci.

Teoretycznie można jakoś podłączyć komentarze z forum. Mam na myśli, że komentarze pod portalowym tekstem, były by równocześnie nowym tematem na forum.

na pc format się to nie sprawdza, modzi/admini/(… ktoś) czyszczą tematy - chyba tam ich nie poinformowali jak to działa.

Piciformat, to nie jest model do porównania - Tam spam interii i innych histerii.
Nawet na forum purepc mogą pisać niezalogowani i chociaż na forum mogą dodawać obrazki w postach, to na portalu w komentarzach nie ma dodawania grafiki nawet dla zalogowanych.

Może to właśnie odróżnia “komentarz” od “postu”?

No tak - masz rację. Posty są w wątkach na forum, a komentarze pod artykułami.
Moja wina i potoczne nazewnictwo. Będę tego pilnował.

Nie chodzi mi tylko o semantykę. Widzę też różnice w formie - komentarz to krótki tekst, kilka zdań najwyżej. Post to dłuższa forma. Dlatego dodawanie grafiki nie pasuje do formy komentarzy ale wpisuje się w formę postów.

Ja bym ich olała całkowicie. Nie ma chęci się zalogować, to nie ma pleplania i już. Poza tym zrobiliby disqusowe komenty i byłoby po problemie z ich działaniem.

Krótki komentarz?

Bywają trzy razy dłuższe…

Jestem właśnie w trakcie pracy nad szybszym systemem komentarzy. Aktualnie nie mogę zbyt wiele jeszcze napisać, co się zmieni, ale mogę zdradzić benchmark :wink: :

4 polubienia

To jak wynajdywanie koła na nowo.
(chyba dobrze napisałam, bo nie pamiętam jak jest poprawna odmiana od słowa: wynalezienie)

Nareszcie coś w sprawie optymalizacji strony :wink: