Witam. Jestem posiadaczem takiego sprzętu:
-
procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 4* 2,44GHz
-
pamięć ram: 2048 w jednej kości PATRIOT 800 MHz
-
karta graficzna GeForce 8600 GTS
-
płyta główna: Asus P5KC
-
zasilacz: Corsair HX620W (albo 520W, nie jestem pewny)
-
Do tego 22 calowy monitor LG Flatron Wide (ten 3000:1 a nie ten 5000:1 , 2ms)
Aktualnie zainstalowany mam system Windows Vista Ultimate.
Komputer normalnie i bez żadnych przeszkód działa podczas korzystania z internetu, oglądania filmów, korzystania z gier ( innych niż WoW) przy takiej pracy chodzi nawet po kilkanaście godzin, i nic się nie dzieje.
Problemy rozpoczynają się, gdy uruchamiam grę World of Warcraft. Często obraz na monitorze całkowicie zacina się, po ok 20s-1min pojawia się czarny ekran, a po chwili znowu pojawia się obraz gry. Ale ten problem bym jakoś przecierpiał, gdyż następuje mniej więcej co jakieś pół godziny - do dwóch godzin gry, w wiązku z czym nie jest tak bardzo uciążliwy.
Drugi problem jest o wiele bardziej poważny i denerwujący. Następuje również podczas grania w WoWa. Otóż po ok 0,5h-1h gry na ekranie monitora pojawiają się pionowe, kolorowe paski (z przewagą koloru czerwonego, w tle pasków widoczny jest ,zacięty" obraz gry) i obraz zacina się na dobre. Jeśli by poczekać kilkadziesiąt sekund, obraz nie ,odcina się", tylko monitor przechodzi w stan czuwania ( tak jakbym wyłączył komputer- podczas gdy sprzęt jest włączony!). Czasami takie czekanie kończy się niebieskim ekranem ( słyszałem że to się nazywa ekran śmierci;]), i komputer restartuje się.
Co robić? Sprzęt ma zaledwie pół roku, nie był nadzwyczajnie eksploatowany. Był składany w profesjonalnym sklepie komputerowym, przez wykwalifikowanego informatyka. Komputer jest jeszcze na gwarancji, więc jeśli nikt z użytkowników forum nie będzie w stanie pomóc mi w rozwiązaniu problemu, to oczywiście skontaktuje się z serwisem. Jednak mam nadzieję że uda mi się rozwiązać ten problem z waszą pomocą;].
Czasami na pasku start pojawia mi się komunikat, że sterownik monitora przestał działać, ale odzyskał sprawność. Sądząc że jest to wina monitora, zainstalowałem ponownie jego sterownik, ale nie wiem czy dobrze się zainstalował, bo powyskakiwały mi jakieś errory. Po reinstalce problem nadal trwa.
PS: Jestem laikiem komputerowym, więc proszę dokładnie objaśniać mi ewentualne czynności które miałbym wykonać, i podać nazwy programów dzięki którym mógłbym sprawdzić dodatkowe, potrzebne parametry mojego komputera.;]