Czerwono-Zielone Kropki na podczas podkręcania proc. Amd athlon II x3 450


(Podloga33) #1

Witam. 


(Semtex) #2

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: "problem", "help", "pomocy" i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.


(Fan Xp) #3

To tą funkcję wyłącz??


(Podloga33) #4

Chodzi mi o to,że chcę żeby był 4 rdzeniowy,a nie 3 więc szukam jakiegoś rozwiązania jak usunąć ten problem :) 


(Bowjan) #5

http://forum.dobreprogramy.pl/temat/407132-amd-athlon-ii-x3-450-odblokowanie-4-rdzenia/


(JNJN) #6

Dlatego jest trzy rdzeniowy, bo prawdopodobnie  4 ma defekt i nie zawsze po odblokowaniu to dobrze pracuje?

 

Sprawdź w biosie ustawienie magistrali PCIE - ustaw na sztywno 100MHz.


(Podloga33) #7

Widziałem ten temat i postanowiłem że napiszę swój.

 Sądzisz że jak to ustawie to powinno coś pomóc? 


(JNJN) #8

 

Może pomóc w przypadku OC CPU, gdy podnosi się FSB PCIE i też tak karta, może reagować. Z reguły opcja jest ustawiona na auto, więc ustaw na 100 MHz.


(Podloga33) #9

Miałem automatycznie ustawione 100 Mhz ... Dalej to samo ;x


(JNJN) #10

A na ostatnim CPU było OK?

 

Sprawdź go na trzech rdzeniach i co teraz?


(Podloga33) #11

Aktualnie mój komputer cały czas pracuje na 3 rdzeniach, gdy odpaliłem już ten 4 i sprawdzałem "OC CPU" to było na 100. Nie wiem co się dzieje,może ja jakoś błędnie go odblokowuje? Mi się tak wydaje jakby on wcale nie pracował ten 4 rdzeń ;x 

post-253382-0-06374900-1392554053_thumb.


(JNJN) #12

 

Nie odpowiedziałeś na pytanie.


(Osimaru) #13

Nie każdy egzemplarz się poprawnie odblokowuje, nie bez powodu AMD te rdzenie zablokowało.


(Podloga33) #14

było ok na ostanim rdzeniu


(JNJN) #15

 

Czyli, mam rozumieć, że na ostatnim CPU było OK, jeśli tak, problem ma nowy CPU.


(Podloga33) #16

Mój ostatni CPU się spalił i płyta główna też i teraz musiałem wymienić na tą płytę główną i na ten procesor. Poprzedni był 4-rdzeniowy amd athlon II x4 2.6GHZ z tego co mi wiadomo ,a płyta główna nazywała się " GIGABYTE P41-ES3G"


(JNJN) #17

Czyli reasumując:

  • kupiłeś inną płytę + CPU i co jeszcze?

  • co zostało ze starego kompa?

  • bo to może problem ma karta grafiki?

  • lub zasilacz?


(Podloga33) #18

Czy brak jednej śrubki przy karcie graficznej,tam gdzie się podłącza kabel który idzie do Monitora może sprawić że jest taki błąd? 


(JNJN) #19

Raczej nie, ale sprawdź wszystko.

 

Wszystko masz napisane.


(Podloga33) #20

Ze starego komputera zostały :