Posiadam komputer HP Compaq dc7800. Mam Naklejkę OEM zdartą, więc napisałem do firmy Microsoft, żeby jakoś odzyskać licencję powiedzieli mi, że bez faktury nie mogę nic zrobić, a nawet gdybym miał to bym musiał zapłacić jeszcze bodajże 130zł. Śmieszne. Napisałem w takim razie fo firmy HP.
Zaproponowali że wyślą mi za darmo płytki z przywracaniem Windowsa. Wielki + dla tej firmy, zwłaszcza, że na mój komputer minęła chyba ważność wsparcia.
Do rzeczy.
Wsadzam płytę HP Restore Plus, później Operating System DVD disc 1 i 2.
Wszystko przebiega pomyślnie i pojawia się
Zastanawiam się, czy nie istnieje sposób usunięcia bloatware z instalatora na płycie programem http://www.dobreprogramy.pl/vLite,Program,Windows,12353.html i nagrać sobie bootowalną płytę instalacyjną od HP bez ich cukierków, bez ingerencji w windows vista.
Jeśli dysk 2 to Suplement Disc - to rozpocznij przywracanie od nowa z jego pominięciem (na wstępie instalator chyba pyta o czy masz właśnie Suplement Disc - wtedy należy wybrać odpowiedź: nie).
Jeśli nie pomoże - to przejrzyj forum supportu HP - jest tam cały ocean wiadomości będących pochodną twojego problemu.
Płyta z suplementami to jeszcze 4 disc. Na początku instalowałem z nimi i też był czerwony ekran. Później gdzieś wyczytałem, że trzeba je anulować i tak zrobiłem, pominąłem je ale problem dalej występuje.
Tylko jakiś USB keyboard HP i jakiś antywirus, ale oba odznaczyłem.
Mógłbyś opisać dokładniej z tym usunięciem bloatware?
Hmm… Też mam HPka (6930p) z OEMową Vistą. Jak ich poprosiłem to przysłali mi 2 płytki (jedna z systemem a druga sterowniki i aplikacje) Inna sprawa że Vista po dwóch czy trzech dniach od zainstalowania się wykszaczyła i nawet nie myślała o wstaniu.
Mam doświadczenie z n-lite, ale to było do XP, czyli zsynchronizowałem potrzebne, systemu nie modyfikowałem, ale moglem odznaczyć składniki systemu.
Mam acer aspire z win 7 x64 i od pocątku wiem, co musiałem usuwać (odinstalowywać(, czyli cale crapware, wersje demo płatnych programów, płatne gry oberon i mnogo niepotrzebnych aplikacji dodanych przez acera.
U Ciebie z opisu wynika, że część instalacji systemu przechodzi cacy, a podczas instalowania dodanego oprogramowania od HP, masz czerwony ekran.
Wynika z tego, że zmieniłeś już konfigurację sprzętową i masz “spawing”, czyli konflikt sterowników.
Mało poprzedniej rady. Musiałbyś usuwać w vlite sterowniki od HP - potem po instalacji systemu - osobno instalować pod urządzenia, czyli do sprzętu od HP, pobierałbyś po zainstalowaniu systemu z supportu HP, a do zmienionego sprzętu sterowniki od producenta tego zmienionego sprzętu.
Oczywiście supportowi HP nie przyznałeś się do zmian sprzętowych?
Dodałem Kartę Graficzną bo byłą zintegrowana wcześniej i kupiłem nowy dysk 500GB. Wcześniejszy był 1TB, ale mam za dużo tam cennych plików, żeby go formatować. Więc postanowiłem zakupić nowy i zainstalować na nim system
No nie powiedziałem im, nie wiedziałem, że to jest aż tak ważne. Konsultant powiedział mi tylko, że wszystko jest zapisane w BIOSie.
Spróbuj przywrócić komputer do jak najbardziej możliwego sprzętowo jaki był oryginalnie. Odłączyć wszelkie peryferia, nawet kartę grafiki, pamięć RAM jeśli była dodana. Na oficjalnej stronie microsoftu piszą nawet o przywróceniu BIOS do “ustawień fabrycznych” i odłączeniu kabla internetu.
Z płyt się nic nie usuwa, ani ze znikąd. Po prostu to, co utworzy się w vlite, nagrywa się iso na nowe bootujące płyty dvd, czy na pendriwe. W vlite można usuwać, w tym przypadku sterownik od grafiki i dodawać (zintegrować) nawet przeglądarkę. Zintegrować też możesz sterowniki do zmienionej grafiki. Po prostu tworzysz nowy instalator iso windowsa. Potem możesz z niego korzystać.