No niestety problemem jest tu dysk pod IDE, przez co możesz na wstępie skreślić platformę s.1155. Tanią płytę z IDE znajdziesz pod AM3+, podawałem już dziś zestaw w tym budżecie:
Dla pewności, w przyszłości chcesz mieć możliwość wymiany procesora? Pytam, bo przykładowo bardzo opłacalnym procesorem jest Athlon II X4 631 pod FM1 (4 rdzenie poniżej 300zł), do tego płytę (pod tę platformę) z najnowszymi złączami i to w pokaźnej ilości (6x SATA III i 4x USB 3.0) można dostać już za ~200-210zł. Niestety żadnego lepszego CPU już tam nie wsadzisz, stąd moje pytanie.
W przyszłości chce wymienić procesor i kartę graficzną, chciałbym też żeby płyta główna była w miarę przyszłościowa. Obecnie korzystam z laptopa a czasami chciałbym zagrać w jakąś nowszą grę.
Płyta z 2x USB 3.0 i obsługą najnowszych procesorów Intela (Ivy Bridge), w przyszłości możesz śmiało wkładać i3/i5/i7. Do płyty z SATA III (przydane pod dysk SSD) trzeba dołożyć przynajmniej ~30zł.
Ewentualnie poszukać dysku na allegro (można dostać jakieś starsze modele dużo taniej):
Akurat APU od AMD to bardzo fajne produkty, ale nie oszukujmy się, mimo wydajnego (jak na zintegrowany) układu graficznego, taki Radeon 4850 będzie ze 2-3 razy wydajniejszy. Także to nie ten target. Podawałem zresztą procesor pod FM1 (bez grafiki) - Athlona II X4 631, ale ta platforma odpada ze względu na kompletny brak przyszłościowości (autor chce mieć możliwość wymiany CPU).
Komentarz na temat w/w zestawów z allegro pozwolę sobie darować