Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem laptopa ASUS [wcześniej tylko “stacjonarki”] dlatego też, dla niektórych Userów DP mój problem wyda się być może banalny.
W laptopie posiadam program Power4Gear Hybrid - czyli ASUS-owy “menedżer” profili zasilania. Często korzystam z niego, dostosowując “moc” lapka do aktualnie wykonywanych zadań.
I tu moje pytanie: Czy częste przełączanie sie między poszczególnymi profilami zasilania wpływa ujemnie na żywotność elektroniki laptopa?
Czytałem, że w laptopach umieszczony jest jakiś “podatny” na zepsucie “przetwornik napięcia”, który steruje wartością napięć podawanych na procesor i inne podzespoły.
Proszę Was o pomoc, czy mogę dalej tak postępować, czy może jednak stale pracować na jednym trybie zasilania? [w sumie moim głównym, może mylnym, powodem częstych zmian profili jest chęć poprzez zmniejszanie napięć —> obniżenie taktowania procka —> obniżenie temperatury laptopa, w momencie kiedy nie potrzebuje 100% wydajności, a tym samym zwiększenie żywotnośći podzespołów?]