Częste rozłączanie Neostrady 512

Bardzo Was proszę o wskazówki!

Otóż, opowiem najpierw swoją historię. :mrgreen:

Mam modem Sagem F@st 800-840 i Neostradę 512. Od jakiegoś czasu zaczęła się ona rozłączać (od kilku do kilkunastu razy dziennie). Dzwoniłem na telefon zaufania TP i tam radzono mi “odłączyć zasilanie w portach USB”, co uczyniłem. Pozytywnych skutków to nie przyniosło.

Dziś pan z TP polecił mi przeinstalować sterowniki do modemu. Ja w afekcie odinstalowałem całą Neostradę i modem. Zainstalowałem ponownie. Niestety teraz, aby połączyć się z Internetem muszę kliknąć na ikonę TP, która wyskoczyła na pasku Windowsa obok zegara (nigdy jej tam nie było) i wybrać opcje “połącz”. Od tego momentu na pasku zadań Neostrada liczy czas połączenia (nigdy tak nie było). Chciałbym przywrócić wszytsko tak jak było!

Kiedy z płyty Neostrady wchodzę do katalogu “drivers” i klikam na ikonę “setup” modem wraz ze swoimi plikami i sterownikami odinstalowuje się. Pojawia się komunikat o konieczności odłączenia modemu od komputera. W końcu przychodzi radosna wieść o zakończonym procesie. I co dalej? - pomyślałem. - Bo nic się nie działo. Długo się nie zastanawiając kliknąłem jeszcze raz na ikonę “setup” - modem zaczął się instalować. Po zakończonej instalacji wszystko było tak jak przed - Neostrada wciąż odlicza mi czas, a w tray’u widnieje ikona TP.

A pan z infolinii TP mówił, że po uruchomieniu pliku setup pojawią się jakieś PPPOA i FCU 035 ( :shock: )i na końcu Windows sam zainstaluje sterowniki.

Jeśli jeszcze ktoś się nie zorientował, że w sprawach komputerów jestem laikiem, to właśnie się do tego przyznaję. Jednocześnie proszę o łopatologicznie wytłumaczenie i podanie rozwiązania (jeśli takowe istnieje).

Liczę na Was.

Dobroczyńca zaskarbi sobie moją dożywotnią wdzięczność!

Pozdrawiam!

a nie da się najpierw odinstalować neostrady w panelu dodaj/ usuń programy? jak to zrobisz to zrób dokładnie tak jak jest napisane pod tym linkiem http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=91864 wtedy musi zniknąć ikonka z traya i cały ten zegar. i ważne: modem się podłącza po instalacji sterowników

Podpięcia nie są mile widziane i proszę o unikanie takich działań

Tak właśnie robiłem.

Do której porady mam się dostosować?

Wolałem założyć nowy temat, ale pomyślałem, że skoro ktoś miał podobny problem, to się podczepię, żeby nie dublować tematów.

OK, będę pamiętał! :wink:

Miałem podobnie, modem tracił synchronizację co parę minut, dzwoniłem do skutku aż zrobili.

Z infoliniami generalnie jest tak, że ciężko trafić na kogoś kompetentnego. Zajęło im to dwa dni, poprawili połączenie na stykach ponoć w dwóch miejscach i problem zniknął.

odinstaluj to badziewie z TP…

wejdz na strone Sagema i ściągnij najnowasze steroowaniki do modemu. Poźniej zainstalij sobie aplikacje AutoConnect, skonfiguruj i zobacz jak działa net.

Jeśli są problemy z neo to nie pozostaj nic innego jak telefon do tepsy :\ bo możliwe ze to na łączach tepsy coś skaszanili. Ew. jak ktoś ze znajomych ma taki modem to pożycz i zobacz jak działa net. jeśli bez zmian to wina łącza, jeśli jest lepiej - modem padł. W drugim przypadku proponuje przesiadkę na router…

PZDR

Polecam zrobić sobie autoconnecta i sie nie przejmować połączeniem. Ewentualnie dzwoń do TP i proś o sprawdzenie lącza.

Po pierwsze nie opłaca się dzwonić do ludzi z TP bo często nic nie potrafią.Po drugie jak poprzednik syczu22 radzę zainstalowanie Autoconnecta http://shider.net/AutoConnect/