Częste zwarcia komputera

Na początku podczas grania w gry, teraz już nawet podczas przeglądania internetu gaśnie mi ekran, i pojawia się czarny ekran gdzie pomaga tylko reset. Podczas gdy ekran jest czarny czasami dalej słysze grające dźwięki w tle, ale czasami zacina sie również dźwięk i to gdy wcisne losowy przycisk na klawiaturze( raz tak, raz tak). Przy grach i np. filmach na youtube zauważam że szybciej się zacina niż jakbym tylko przeglądał internet. Sterowniki zmieniałem na starsze, na najnowsze ale nie pomagało. Dodam że na kablu zasilania co jakiś czasami po ‘crashu’ włącza się zabezpieczenie PZW.
Zasilacz; BN182 [Be quiet!]
Grafika; r9 390 nitro [sapphire]
Monitor; Benq GL2460
Windows 10

Komputer ma kilka lat, rok temu czasami występował chwilowy green screen ale to olałem. Dopiero od 2 miesięcy wystepuje ten problem. Jakieś porady, co to powoduje? Temperatury karty graficznej są git.
[dział jeśli zły to proszę o przeniesienie, ale raczej dobry]
Robiłem format, nic nie dało.
Jakiej części to wina? Monitor, zasilacz, grafika? Coś innego? Co wymienić aby wszystko działało?

Możliwe, że to GPU stwarza kłopot (znikający obraz). Spróbuj - jak masz możliwość - podpiąc monitor do innego złącza w karcie graficznej. Jakk nie pomoże, to obstawiam płytę główną.

Zapomniałem napisać. Komputer po odłączeniu karty graficznej na integrze działa normalnie, pół miesiąca temu na ekranie latały poziome niebieskie paski ale sie uspokoiło.

Czyli karta jest martwa, możesz sparwdzić na innym komputerze, ale jak problem z gpu…to piekarnik/śmietnik.