Czy 50Mb danych miesięcznie starczy na korzystanie z sieci?

Będę dysponował 50Mb, jako ilością danych, które mogę miesięcznie ściągnąć z sieci. Stąd

moje pytania;

1. Czy 50mega wystarczy na najprostsze czynnosci (jednak prawie codziennie)

takie jak korzystanie z komunikatorów internetowych (gg, tlen), sprawdzanie

poczty (konta internetowe i Outlook) no i oczywiscie przegladanie zasobów www?

1. Ktore z w/w aplikacji ciągną najwiecej danych (jednorazowo przy podłączaniu czy stale?) oraz

które z ukrytych aplikacji WinXP (oryginalny, Service Pack 2 itd) mogą

pobierać dużo danych w tle?

3.Jak najefektywniej ograniczyć lub w ogóle wyeliminować pobieranie

niepotrzebnych danych (np.wyłączenie obrazków w IE, Mozilli) i ile dzięki tym sposobom

mogę zyskać?

1. Gdzie sprawdzić ile w bieżącej sesji zostalo juz pobranych danych

(dokladnie itd) albo jaki program do monitorowanie tego?

Będę wdzięczny za każdą rzetelną odpowiedź

Pozdrawiam (mam nadzieję, iż umieściłęm posta we właściwym dziale. Jeśli nie - prosze o wyrozumiałość i przeniesienie go do wlasciwego dzialu :slight_smile: ).

Jesteś pewnien ze 50 Mega a nie Giga o:0 Przecież to strasznie mało !

Tak to wyjątkowo mało. Najmniejszy transfer w neostradzie to teraz chyba 7 GB

50 GB pomyliłeś się, i zależy jaki transfer np: Chello 12 MBit czyli 1,5 Mega bajta >>> który niema limitów to z sieci jedna płyta Linux Ubuntu 700MB ściąga w 7 minut, a neostrada 6144 która ma limit ściąga 14 minut.

@street

a moze zaczniemy od tego jakie łącze i od kogo bedziew twoim domu :smiley:

Dokładnie

Wykonałem przed chwilą następujące czynności

Wszedłem na stronę główną Vortalu

Odświeżyłem stronę z postami od ostatniej wizyty

Odświeżyłem tą stronę 

Wszedłem na stronę główną Interia.pl

Transfer wyniósł

Upload - 173,5 KB

Download - 726,4 KB

Razem - 900.1 KB

okay, skoro mi nie wierzycie to muszę wyjaśnić: :wink:

50 mega miesięcznie , gdyż:

• nie jest to oferta żadnego ze znanych dostawców internetu a sieci GSM,

• szybkość będzie praktycznie żadna, gdyż to GPRS (ale na pocztę, przeglądanie stron i komunikatory starcza - to już wiem),

• łączę się za pomocą SonyEric k750i podłączonego kablem do komputera i oprogramowania SE,

• do tej totalnej prowizorki zmusiło mnie miejsce zamieszkania i chęć NIE wiązania się umową z żadnym z dostawców,

-praktycznie jedynym plusem jest mobilność i brak umowy w tejże opcji

-nie jest to oczywiście mój pomysł na STAŁY dostęp do interenetu a jedynie kilkumiesięczna konieczność

-50mega kosztuje 30zł, jeżeli nie starczy - będę zmuszony wymyslec jeszcze coś innego

dzięki za odp

i ponawiam pytania:

Złączono Posta : 28.10.2006 (Sob) 12:54

No toś mnie zasmucił niezmiernie… Nawet przy radykalnym ograniczeniu wszystkiego w uzytkowaniu www (juz nawet nie mowie o poczcie czy komunikatorach) chyba nie da sie tych 50 mb nie przekroczyć…

Niemniej jednak wielkie dzięki za taki mały test asterisk

A to zmienia postać rzeczy.

Jak na komurę to nie jest tak mało. Przecież nie będziesz smigał po sieci jak na komputerze bo nie jest to ani wygodne ani czytelne ani komfortowe. Odbierasz głównie pocztę (a przecież z reguły możesz ustawić funkcję aby były pobierane same tematy i krótkie nagłówki wiadomości) czasem zajrzysz na jakąś stronę i to wsio. Jak korzystam z GPRS-u i uwierz mi jak mam przeglądać stronki na tym małym ekraniku (a korzystam nie z telefonu tylko z PDA) to często wolę w ogóle tego nie robić i poczekać aż będę miał dostęp do kompa. Ja mam w abonamencie 10 MB i rzadko kiedy przekraczam ten limit. A nawet jak przekroczę to opłaty za GPRS nie są takie zabójcze.

Jak dla mnie 50 MB w takiej sytuacji to świat i ludzie.

Dałeś temat:

Czy 50Mb danych miesięcznie starczy na korzystanie z sieci?

To nie mogłeś tak napisać _"_Czy 50Mb danych miesięcznie starczy na korzystanie z sieci GSM ?"

i byś miał od razu konkretną odpowiedź :lol:

NIE chodzi o korzystanie z telefonu komórkowego tylko ze zwykłego PC (komórkę będę jedynie wykorzystywał jako bezprzewodowy modem).

jest to LIMIT (50mb miesiecznie).

asterisk wyliczył że samo odswieżenie paru stron daje 700kB ALE czy wziąłeś pod uwagę programy działające w tle (antyvirus sprawdzający aktualizację i różne microsoftowe tłoki w tle)??

Złączono Posta : 28.10.2006 (Sob) 15:10

P.S. licznik na stronie http://www.tp.pl daje wynik poniżej 100Mb miesięcznie przy codziennym korzystaniu (mniej niz godzinę), używaniu komunikatorów i nie odbieraniu poczty e-mail. Oczywiście jest to pewnie bardzo uproszczony przelicznik i nie wime na ile nie podnoszą tych wyników żeby brać droższą opcje Neo.

A to już jest raczej bardzo zły pomysł.

Chyba, że masz nuż na gardle i nie masz innego wyjścia a musisz mieć internet.

:frowning:

a cóz to za siec ze limit ti 50mb?ja mam iplusa jako usluge dodana modem to k600i i za niecale 6dych mam ograniczenie 1giga potem tez mam neta ale predkosc spada ale na komunikatory i odczytanie poczty tez starcza :o

Z tego co napisałeś jak czesto będziesz korzystał to Ci nie wystarczy,jedna strona to około 300kb tak w zaokrągleniu będziesz mógł ich otworzyć 150,a gdzie poczta? aktualizacje antywira można wyłączyć ale nie jest to dobry pomysł bo po pewnym czasie będziesz musiał zaktualizować a wtedy może pójść na to cały albo prawie cały Twój transfer jaki możesz wykorzystać.

Powiem Ci tak.

To jest stanowczo za mało jeśli zamierzasz często korzystać z neta.

Na sam początek na pewno firefox albo opera i powyłączać skrypty java, flash, gify, obrazki, muze i wszystko co się da. Tak aby ładował się tylko sam tekst.

Plików praktycznie żadnych nie będziesz ściągał - tyle co AV no ale to przeważnie po pierwszej aktualizacji nie są duże pliki.

Instalujesz firewalla i blokujesz praktycznie cały ruch - zostaje tylko to co niezbędne czyli przeglądarka, poczta, gg, AV :stuck_out_tongue:

Generalnie jeśli zamierzasz codziennie siedzieć co najmniej 1h i ciągle coś otwierać itp. itd. to 50 MB stanowczo za mało.

Zapomnij.

ja używam Iplusa jako łącze awaryjne przy bardzo delikanym wykorzystaniu przeciętnie miesięcznie wychodzi ok. 120mb.

no jak ktoś zauważył “noz na gardle” i wreszcie ktos mi powiedzial co powyłączać i jak korzystać. :slight_smile:

nie, nie jest to iPlus (ani BlueConnect ani to z Orange) bo to są usługi na UMOWĘ na 12 mieś. i z abonamentem, a to moje nie. tylko 50 mega, bo mam normalny abonament a nie biznesowy (tam jest łatwiej i lepiej).

no coż musze poszukac dalej…

no chyba ze konkretnie zapytam

czy wiecie coś o internecie we Wrocławiu :

-ma być bez umowy na czas okreslony

-nie nie wymagac przydzielonego numeru z tepsy (tak jak neo)

-ma byc tani (do 150zł)

-modem ma nie kosztowac 358780 w umowie na 12 mies (bo te jeszcze ujdą) jak te u operatorów GSM

byłbym wdzieczny za kaza mozliwa pomoc, bo ja juz od 2 miesiecy ne moge nic znalezc…:expressionless: (jeszcze podpowiem ze Wrocław polnocno-wschodni).

peace