Czy Adobe photoshop jest łatwy w obsłudze?

Siemaneczko . Mam mały problem.

Pytanie będzie proste .Czy adobe Photoshop jest łatwy w obsłudze ?

Nigdy nie miałem do czynienia z programami do edytowania zdjęć tego typu (ewentualnie picassa i paint :D)

Z góry Dziękuje

Zależy co robisz, ale interfejs ma bardzo łatwy.

A no właśnie… naprawdę dobre pytanie. Przede wszystkim jeżeli nie miałeś do czynienia z jakimkolwiek programem do obróbki zdjęć na pewno będzie trudno rozpoznać się w funkcjach Photoshopa, jest to naprawdę potężny kombajn. Najlepiej poszukaj w sieci jakiegoś kursu obsługi albo pooglądać filmiki instruktażowe, następnie możesz pobrać ze strony producenta wersję demo i się pobawić 30 dni.

Przygodę z obróbką zdjęć i malowaniem warto zacząć od darmowego GIMPa. Niektóre narzędzia ma bardziej intuicyjne (jak choćby zwykłe zaznaczanie obszaru czy tworzenie ścieżek), a np na stronie http://gimpuj.info masz sporo tutoriali (też za darmo).

Jeśli fotografią zajmujesz amatorsko, to GIMP powinien wystarczyć. Zwłaszcza, że Photoshop to program bardzo drogi. A jeśli faktycznie czujesz potrzebę wydania pieniędzy, to możesz zainteresować się Adobe Photoshop Elements lub Corel PaintShop Photo Pro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zaawansowanyą edycją grafiki, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie PaintShop Pro, jak wspomniał kamil_w.

To program sporo łatwiejszy w obsłudze a właściwie o takich samych możliwościach jak Photoshop.

A to niby dlaczego? Skoro nie używał żadnych programów, nie ma niepotrzebnych zbędnych przyzwyczajeń.

Interface 3D maxa też, zrobić już coś trudno.

Ja mam prośbę. Przestańcie powielać te herezję i wbijać ludziom do głowy ciemnotę. Paint Shop Pro nie jest dobrym programem, nie ma tych samych możliwości co Photoshop a nawet jest gorszy od darmowego Gimpa. To tylko dodatek do jeszcze gorszego zabugowanego, pełnego bzdurnych ograniczeń Corel Drawa, który w tworzeniu grafiki wektorowej jest równie użyteczny jak tarka do prania ręcznego w porównaniu do automatu jakim jest Illustrator. Już nie mogę tego czytać…

Niech się już chłopak uczy Gimpa, albo równie darmowego ArtWeawera. Poza tym on pytał o Photoshopa. Na youtube wystarczy wpisać: photoshop tutorial i można się uczyć do woli. http://www.photoshoplady.com/

Ja zaczynałem od Photoshopa. Teraz jest łatwiej, bo jest sporo informacji po polsku, więc wystarczy pobawić się w tutoriale, oraz próbować samemu błądzić po opcjach.

Szyszuner , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Dzięki , temat do zamknięcia !

popatrz na video tutoriale dużo ci rozjaśnią. ja pracuję w nim już ponad trzy lata i większość opcji mam opanowanych.

Ja również zaczynałem od PSa, i jestem totalnym samouczkiem :wink: Od początku do końca powiedziałem sobie, że muszę się go nauczyć no i w miarę się nauczyłem :wink: Tak, jak pisali już koledzy wyżej, czytaj tutoriale, oglądaj video tutoriale (chociażby na yt jest mnóstwo), no i moja rada też jest taka abyś zarejestrował się na jakimś forum graficznym :slight_smile: Tam naprawdę dużo Ci pomogą :slight_smile: Tyle.

Photoshop…proste to to jak budowa cepa. Choć jeżeli mam do wyboru zrobić coś w “fotoszopie” to już wolę GIMP-a jakoś mi się lepiej z nim pracuje. :slight_smile:

Ale rób jak chcesz.

Takie dla Ciebie proste a wybierasz między GIMP’em a Photoshopem ? :slight_smile: bez komentarza. Nie wiem jak w ogóle można porównywać oba te programy O.o

Ja ci powiem tak - jeśli chcesz się bawić w tworzenie/edycje grafiki to śmiało siadaj od razu do photoshopa, będzie ci ciężko, przestraszysz się, ale to minie i szybko się nauczysz, jeśli poświecisz dużo czasu na naukę. Bo gdy siądziesz pierwszy raz do jakiegoś amatorskiego gimpa czy innego badziewia i po tym przeskoczysz na ps’a to będzie ci o wiele gorzej bo złapiesz przyzwyczajenia z poprzedniego programu i ps wyda ci się bardziej skomplikowany.

Ja od 7 lat pracuje z ps’em. Praca zmusiła mnie do jego nauki. Tak samo wydawał mi się straszny, trudny, ale poświęciłem bardzo dużo czasu na jego okiełznanie i dzisiaj nie ma dla mnie tajemnic. Czas i trening - pamiętaj o tym.

Nie liczy się różdżka, a czarodziej - a jak czarodziej dobry, to i grzebieniem czarować potrafi :stuck_out_tongue:

Prawdziwy profesjonalista wyciśnie więcej z amatorskiego oprogramowania niż amator z profesjonalnego. Z resztą Gimp może nie jest tak rozbudowany jak PS, ale naprawdę da się w nim cuda robić.

Prawdziwy profesjonalista nie ogranicza się do jednego narzędzia i potrafi się posługiwać każdym - jednym lepiej, innym gorzej, ale jednak potrafi.

Strasznie drażnią mnie osoby, które uważają, że jak się ma Photoshopa to jest się już guru d/s grafiki.

Guru ? To są po prostu moje wskazówki, którymi Ja się kierowałem. Pracuje jako grafik ładnych parę lat, więc wiem coś na ten temat. Nie wiem co masz na myśli pisząc “Guru d/s grafiki”

Zrób dla klienta dobry, jakościowy projekt baneru reklamowego 5mx3m w paincie, a zacznę sprzedawać czarodziejskie grzebienie:)

Podaj mi nazwę szanowanego się studia reklamowego gdzie używa się GIMP’a

A mnie drażnią osoby, które potrafią tylko krytykować czyjeś wypowiedzi niż dodać coś od siebie.

W Paincie takiego wyzwania bym nie pojął, ale w Gimpie a i owszem - dałoby się. W prawdzie nie jestem grafikiem z zawodu, ale za to z zamiłowania i w Gimpie wykonałem nie jedną pracę. Skoro byłem w stanie zrobić w tym “amatorskim” programie plakaty w formacie 2m x 1m, to większe też zakładam, że dałbym radę zrobić.

W tym miejscu został poruszony temat rozpoczęcia przygody z grafiką, a Ty od razu nawiązujesz do studia reklamowego. Od amatorskiej obróbki do profesjonalnego studia daleka droga, na której warto się od czasu do czasu zatrzymać i rozejrzeć. Z resztą skoro pracujesz w tej branży to powinieneś się chyba zgodzić z moimi słowami, a tymczasem z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że Ty - stary wyga korzystając z Gimpa lub innego programu graficznego nie byłbyś w stanie stworzyć takiego dzieła jak osoba, która właśnie siedzi przy Photoshopie i widzi po raz pierwszy w swoim życiu jakikolwiek program do obróbki graficznej.

Uważam, że Gimp to najlepszy program na początek:

• jest darmowy - Photoshop jest nie tylko płatny, ale też drogi, a co za tym idzie polecając go na początek mamy 99,999% pewności, że taki delikwent znajdzie piracką wersję i z takiej będzie korzystać - A MY NIE POPIERAMY PIRACTWA!

• posiada narzędzia, które pozwolą wdrożyć się w świat grafiki i poznać filozofię działania programów graficznych oraz podstawowe techniki

• posiada mnóstwo użytkowników, którzy na różnych forach i blogach dzielą się swoją wiedzą i twórczością.

Teraz napisałeś poprawny post, który mi się spodobał i jednocześnie do mnie dotarł :wink:

Nie wątpię w horyzont popisu GIMP’a, lecz swoje zdanie na ten temat popieram dalej. Możliwe, że za bardzo naciskam tu na swoją przygodę z grafiką - Ja od razu siadłem do photoshopa i jak ktoś tu wcześniej napisał, flaki sobie wypruwałem, żeby go poznać.

Zresztą, czy to gimp, czy photoshop to zasada jest jedna - CIERPLIWOŚĆ I TRENING i chyba tu się zemną kamilu jak i wszyscy zgodzicie.

Oczywiście, że się zgodzę, bo żeby osiągnąć sukces trzeba czasu i wysiłku - w każdej dziedzinie.