Siemaneczko . Mam mały problem.
Pytanie będzie proste .Czy adobe Photoshop jest łatwy w obsłudze ?
Nigdy nie miałem do czynienia z programami do edytowania zdjęć tego typu (ewentualnie picassa i paint :D)
Z góry Dziękuje
Siemaneczko . Mam mały problem.
Pytanie będzie proste .Czy adobe Photoshop jest łatwy w obsłudze ?
Nigdy nie miałem do czynienia z programami do edytowania zdjęć tego typu (ewentualnie picassa i paint :D)
Z góry Dziękuje
Zależy co robisz, ale interfejs ma bardzo łatwy.
A no właśnie… naprawdę dobre pytanie. Przede wszystkim jeżeli nie miałeś do czynienia z jakimkolwiek programem do obróbki zdjęć na pewno będzie trudno rozpoznać się w funkcjach Photoshopa, jest to naprawdę potężny kombajn. Najlepiej poszukaj w sieci jakiegoś kursu obsługi albo pooglądać filmiki instruktażowe, następnie możesz pobrać ze strony producenta wersję demo i się pobawić 30 dni.
Przygodę z obróbką zdjęć i malowaniem warto zacząć od darmowego GIMPa. Niektóre narzędzia ma bardziej intuicyjne (jak choćby zwykłe zaznaczanie obszaru czy tworzenie ścieżek), a np na stronie http://gimpuj.info masz sporo tutoriali (też za darmo).
Jeśli fotografią zajmujesz amatorsko, to GIMP powinien wystarczyć. Zwłaszcza, że Photoshop to program bardzo drogi. A jeśli faktycznie czujesz potrzebę wydania pieniędzy, to możesz zainteresować się Adobe Photoshop Elements lub Corel PaintShop Photo Pro.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zaawansowanyą edycją grafiki, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie PaintShop Pro, jak wspomniał kamil_w.
To program sporo łatwiejszy w obsłudze a właściwie o takich samych możliwościach jak Photoshop.
A to niby dlaczego? Skoro nie używał żadnych programów, nie ma niepotrzebnych zbędnych przyzwyczajeń.
Interface 3D maxa też, zrobić już coś trudno.
Ja mam prośbę. Przestańcie powielać te herezję i wbijać ludziom do głowy ciemnotę. Paint Shop Pro nie jest dobrym programem, nie ma tych samych możliwości co Photoshop a nawet jest gorszy od darmowego Gimpa. To tylko dodatek do jeszcze gorszego zabugowanego, pełnego bzdurnych ograniczeń Corel Drawa, który w tworzeniu grafiki wektorowej jest równie użyteczny jak tarka do prania ręcznego w porównaniu do automatu jakim jest Illustrator. Już nie mogę tego czytać…
Niech się już chłopak uczy Gimpa, albo równie darmowego ArtWeawera. Poza tym on pytał o Photoshopa. Na youtube wystarczy wpisać: photoshop tutorial i można się uczyć do woli. http://www.photoshoplady.com/
Ja zaczynałem od Photoshopa. Teraz jest łatwiej, bo jest sporo informacji po polsku, więc wystarczy pobawić się w tutoriale, oraz próbować samemu błądzić po opcjach.
Szyszuner , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku
Dzięki , temat do zamknięcia !
popatrz na video tutoriale dużo ci rozjaśnią. ja pracuję w nim już ponad trzy lata i większość opcji mam opanowanych.
Ja również zaczynałem od PSa, i jestem totalnym samouczkiem Od początku do końca powiedziałem sobie, że muszę się go nauczyć no i w miarę się nauczyłem
Tak, jak pisali już koledzy wyżej, czytaj tutoriale, oglądaj video tutoriale (chociażby na yt jest mnóstwo), no i moja rada też jest taka abyś zarejestrował się na jakimś forum graficznym
Tam naprawdę dużo Ci pomogą
Tyle.
Photoshop…proste to to jak budowa cepa. Choć jeżeli mam do wyboru zrobić coś w “fotoszopie” to już wolę GIMP-a jakoś mi się lepiej z nim pracuje.
Ale rób jak chcesz.
Takie dla Ciebie proste a wybierasz między GIMP’em a Photoshopem ? bez komentarza. Nie wiem jak w ogóle można porównywać oba te programy O.o
Ja ci powiem tak - jeśli chcesz się bawić w tworzenie/edycje grafiki to śmiało siadaj od razu do photoshopa, będzie ci ciężko, przestraszysz się, ale to minie i szybko się nauczysz, jeśli poświecisz dużo czasu na naukę. Bo gdy siądziesz pierwszy raz do jakiegoś amatorskiego gimpa czy innego badziewia i po tym przeskoczysz na ps’a to będzie ci o wiele gorzej bo złapiesz przyzwyczajenia z poprzedniego programu i ps wyda ci się bardziej skomplikowany.
Ja od 7 lat pracuje z ps’em. Praca zmusiła mnie do jego nauki. Tak samo wydawał mi się straszny, trudny, ale poświęciłem bardzo dużo czasu na jego okiełznanie i dzisiaj nie ma dla mnie tajemnic. Czas i trening - pamiętaj o tym.
Nie liczy się różdżka, a czarodziej - a jak czarodziej dobry, to i grzebieniem czarować potrafi
Prawdziwy profesjonalista wyciśnie więcej z amatorskiego oprogramowania niż amator z profesjonalnego. Z resztą Gimp może nie jest tak rozbudowany jak PS, ale naprawdę da się w nim cuda robić.
Prawdziwy profesjonalista nie ogranicza się do jednego narzędzia i potrafi się posługiwać każdym - jednym lepiej, innym gorzej, ale jednak potrafi.
Strasznie drażnią mnie osoby, które uważają, że jak się ma Photoshopa to jest się już guru d/s grafiki.
Guru ? To są po prostu moje wskazówki, którymi Ja się kierowałem. Pracuje jako grafik ładnych parę lat, więc wiem coś na ten temat. Nie wiem co masz na myśli pisząc “Guru d/s grafiki”
Zrób dla klienta dobry, jakościowy projekt baneru reklamowego 5mx3m w paincie, a zacznę sprzedawać czarodziejskie grzebienie:)
Podaj mi nazwę szanowanego się studia reklamowego gdzie używa się GIMP’a
A mnie drażnią osoby, które potrafią tylko krytykować czyjeś wypowiedzi niż dodać coś od siebie.
W Paincie takiego wyzwania bym nie pojął, ale w Gimpie a i owszem - dałoby się. W prawdzie nie jestem grafikiem z zawodu, ale za to z zamiłowania i w Gimpie wykonałem nie jedną pracę. Skoro byłem w stanie zrobić w tym “amatorskim” programie plakaty w formacie 2m x 1m, to większe też zakładam, że dałbym radę zrobić.
W tym miejscu został poruszony temat rozpoczęcia przygody z grafiką, a Ty od razu nawiązujesz do studia reklamowego. Od amatorskiej obróbki do profesjonalnego studia daleka droga, na której warto się od czasu do czasu zatrzymać i rozejrzeć. Z resztą skoro pracujesz w tej branży to powinieneś się chyba zgodzić z moimi słowami, a tymczasem z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że Ty - stary wyga korzystając z Gimpa lub innego programu graficznego nie byłbyś w stanie stworzyć takiego dzieła jak osoba, która właśnie siedzi przy Photoshopie i widzi po raz pierwszy w swoim życiu jakikolwiek program do obróbki graficznej.
Uważam, że Gimp to najlepszy program na początek:
jest darmowy - Photoshop jest nie tylko płatny, ale też drogi, a co za tym idzie polecając go na początek mamy 99,999% pewności, że taki delikwent znajdzie piracką wersję i z takiej będzie korzystać - A MY NIE POPIERAMY PIRACTWA!
posiada narzędzia, które pozwolą wdrożyć się w świat grafiki i poznać filozofię działania programów graficznych oraz podstawowe techniki
posiada mnóstwo użytkowników, którzy na różnych forach i blogach dzielą się swoją wiedzą i twórczością.
Teraz napisałeś poprawny post, który mi się spodobał i jednocześnie do mnie dotarł
Nie wątpię w horyzont popisu GIMP’a, lecz swoje zdanie na ten temat popieram dalej. Możliwe, że za bardzo naciskam tu na swoją przygodę z grafiką - Ja od razu siadłem do photoshopa i jak ktoś tu wcześniej napisał, flaki sobie wypruwałem, żeby go poznać.
Zresztą, czy to gimp, czy photoshop to zasada jest jedna - CIERPLIWOŚĆ I TRENING i chyba tu się zemną kamilu jak i wszyscy zgodzicie.
Oczywiście, że się zgodzę, bo żeby osiągnąć sukces trzeba czasu i wysiłku - w każdej dziedzinie.