Witam. Mam pytanie odnośnie systemu Bada. Zamierzam kupić telefon z takim system przez to, że dłużej wytrzyma bateria. Teraz mam symbiana i z potrzebnymi aplikacjami nie było problemu. Nie wiem jak to będzie z Bada. Jeśli ktoś ma to niech napisz czy są dobrze działające programy do:
-oglądania filmów z napisami
-otwierania PDF
-otwierania prezentacji PP, dokumentów Worda i Excela
-rozpakowywania ZIP (lub innych archiwów .7z, .rar)
-przeglądania internetu (jest opera mini na bada?)
Jakie jest wasze zdanie na ten tema. Czy do moich potrzeb starczy bada? Androida nie chcę, bo zależy mi na baterii a w gry i tak nie gram na telefonie.
Bateria nie wytrzyma dłużej z systemem BADA. Niestety ale BADA jest mało rozwojowa, mało aplikacji itd. W związku z tym telefonu tak naprawdę używa się tylko do dzwonienia i smsowania. Energię pobiera głównie ekran i moduł GSM.
Telefon z androidem jest częściej używany, zwłaszcza do internetu, aplikacji, gier - stąd wrażenie, że chodzi krócej.
Długość pracy na akku zależy także od samego telefonu.
Nie ma miniOpery na BADĘ.
Jeśli chcesz robić więcej niż tylko dzwonić to i tak jesteś skazany na Androida. Ludzie, którzy nie potrafią skonfigurować sobie przyzwoicie telefonu potem piszą takie bzdury, że telefon chodzi im dwa albo nawet jeden dzień.
Dziękuję za zainteresowanie. Wynika z tego, że muszę sobie odpuścić Badę. To jaki telefon na androidzie z dobrą baterią do 500zł polecicie? Co powiecie o samsungu Ace?
Albo bateria albo Android Żaden smartfon nie wytrzyma długo, czy to z włączonymi “zaawansowanymi” funkcjami czy też bez.
Jak masz 500zł to Ace jest całkiem OK, możesz też się rozejrzeć za używaną Neo V bo czasem można dostać, jak możesz dorzucić 100zł to polecam Lumie 710 z Windows Phone, jak możesz dorzucić 200zł to polecam nówkę Neo V.
Zresztą zależy do czego będziesz używał.
A wracając do tematu, oczywiście, że BADA w porównaniu z Androidem, WP czy Symbianem będzie wypadać blado. Wystarczy spojrzeć w co najwięcej ładuje Samsung.
Na 100 Androidów, pada kilka BADA, aktualizacje są albo ich nie ma, wiele rzeczy leży i kwiczy od początku choć był czas na naprawę i tylko czekać aż Samsungowi znudzi się ten system. Potencjał jest ale nikomu nie chce się go wykorzystać.
Bada jest inna niż Symbian. To kolejny temat z cyklu “Dlaczego ciężarówka jest lepsza od osobówki” (czy na odwrót).
Jest
Te rzeczy pojawiają się z reguły w każdym systemie. Masz w telefonie wbudowany Samsung Apps dzięki któremu znajdziesz przydatne aplikacje.
Lepiej poszukać na forach jakie ciekawe aplikacje są dostępne na jeden i drugi system, bo to że coś otwiera PDF, DOC i rozpakowuje 7zip to nie wszystko. Liczy też się szybkość i funkcjonalność.