Czy bateria CMOS jest używana gdy laptop jest podł. do prądu

Witam,

Czy bateria CMOS jest używana podczas gdy laptop jest podłączony do sieci elektrycznej?

I jeszcze dodatkowe pytanie - czy bateria CMOS jest ładowana podczas pracy komputera czy jest ona w fabryce ładowana na ileś godzin i kiedyś wreszcie pada?

Nie.

Mniej więcej tak. Bateria jak bateria ma swój “określony” żywot, jak się wyczerpie wymieniasz ją po prostu na nową.

Nie jest ładowana. To bateria alkaliczna (ogniwo alkaliczne) - bateria jednorazowego użytku, bez możliwości ponownego ładowania.

:smiley: :smiley:

A czy jeżeli chciałbym kupić nową to każda będzie, czy musi być akurat do tego modelu?

A ile średnio taka bateria trzyma?

Każda będzie dobra, pod warunkiem: Musi być ten sam rozmiar i to samo napięcie. Trudno określić ile wytrzyma?. To podtrzymuje życie jednego układu. Znałam przypadek gdzie żyła ponad 7 lat. To zależy od warunków w jakich znajduje się komputer. Jeśli dużo wilgoci, szybciej siada.

:smiley: :smiley:

jeśli pada bateria to najlepiej są wyjąć i sprawdzić. czasami producenci umieszczają baterie w takiej plastikowej osłonce (koszulce termokurczliwej np. http://www.iccfl.com/images/CR2032-IBM- … tery-1.jpg http://www.linuxdevcenter.com/2006/11/0 … hoto_2.jpg) z której wystają złącza na kabelku. w takim przypadku trzeba “rozpruć” koszulkę i wymienić baterię lub poszukać nowej w specjalnej osłonce. bateryjka to koszt kilku złotych i można ją dostać w komputerowym, u zegarmistrza albo w sklepie rtv.

OK, a teraz główne pytanie:

Bateria CMOS służy do podtrzymywania ustawień BIOSu, nie ma znaczenia czy sprzęt jest podłączony do sieci czy działa na baterii, więc nie bardzo wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.

Myślałem, że jeżeli jest podpięty do prądu to korzysta z sieci elektrycznej do trzymania ustawień BIOS-u, a jak nie ma prądu to przełącza się na bateryjkę.

No to jeszcze jedno pytanie. Czy gdy zakończę pracę z komputerem to lepiej zostawić go podłączonego do prądu czy odłączyć wtyczkę. Jest jakaś różnica?

Niestety tak to nie działa.

Moim zdaniem nie ma różnicy. Kwestia wygody, jeżeli chce ci się na każdym razem podłączać i odłączać wtyczkę po wyłączeniu komputera to nie ma sprawy, możesz tak robić. Mi by się nie chciało.