Witam, Narazie mam poprowadzone kable tak, że w jednym miejscu jest podpięty bezpośrednio do switcha i kabelek sobie leci w ścianie do gniazda rj45 i net działa. Chcę pozakładać gniazda tak jak na schemacie. Czy będzie działał internet jak tak podłączę? Tzn z routera do swicha i ze swicha do gniazda rj45 i potem kabel w ścianie do kolejnego gniazda rj45 i ethernetem do kompa.
Będzie tylko możesz włączyć komputer tylko do jednego gniazda, Nie możesz mieć 2 komputerów podpiętych do gniazda nr1 i nr2
Albo dwa, kable do gniazd, albo switch między kablami (gorszy pomysł), albo jak podłączysz coś do gniazda, to kolejne przestanie działać.
Właśnie chce zrobić osobne gniazdo do każdego kompa. Może ewentualnie jakieś podwójne. Czyli mówicie, że będzie działało?
Przeciętny router ma ma 4xLAN więc po co switch…?
Masz zajęte 4 porty w routerze? Jeżeli tak to switch Ok.
Tylko zastanów się w którym miejscu switch…
Mam już spięte ze sobą 2 routery i portów brakuje dlatego zdecydowałem się na swicha. Co do umiejscowienia swicha to chcę tak: punkt dostępu do neta(modem dostawcy) zasilany poprzez poe podpięty do routera. Od routera lan do swicha ze swicha 7 lan. Pięć lanów do gniazd rj45(każde osobne gniazdo). Kabelki w ścianie do gniazd w pokojach i od tych gniazd kabel do kompa i jeden kabel do routera piętro niżej(na końcu gniazdo rj45) i na dole po wifi z routera dostęp do neta a po lanie do tv i dekodera tv. Załączam mniej więcej schemat jak docelowo planuje zrobić:
Okablowanie sieciowe to nie okablowanie elektryczne, nie możesz rozdzielać tego sobie na gniazdkach.
Z Twojego schematu wynika, że od switcha musisz odprowadzić co najmniej 10 skrętek.
Wygląda ok.
Cytat roobalEkspert (Uczestnik HotZlotu) Okablowanie sieciowe to nie okablowanie elektryczne, nie możesz rozdzielać tego sobie na gniazdkach. Z Twojego schematu wynika, że od switcha musisz odprowadzić co najmniej 10 skrętek.
Narazie mam podpięte kabelki bezpośrednio pod swich i doprowadzone skrętki przez sufit w tynku do gniazda rj45 i potem podpięte od gniazda rj45 do kompa i wszystko działa. Nie działało natomiast jak podpiąłem kabel z jednej strony pod swicha przez skrętkę w ścianie podpiętą pod gniazdo rj45 i do routera od gniazda rj45. Także mój wniosek jest taki, że komputery mogą być podpięte pod gniazdo rj45 z doprowadzoną do niego skrętką do swicha a router musi być spinany z routerem nie ze swichem.
Popraw mnie jeśli się mylę.
Router może być spięty z routerem, może być spięty ze switchem, a nawet router z routerem i switchem. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć i jaki masz sprzęt.
Jak masz pociągnięte skrętki do gniazdek, w miejscu zbiorczym najlepiej zarobić je na patchpanelu.
https://www.speckable.pl/pl/article/item/patchpanel
Jeśli nie masz szafki rack, istnieją też patchpanele mocowane do ściany
lub tak zwane desktop - wygląda jak switch.
Wówczas na patchpanelu krosujesz patchcordami gniazdka ze switchem.
Nie mam aż tylu urządzeń do podpięcia żeby bawić się w patch panel. Wystarczy mi tak jak jest. No może pokuszę się o szafkę żeby schować kable i swicha do środka. Mam jeszcze jedno pytanko czy da radę zasilić modem zasilany poprzez zasilacz poe w ten sposób: skrętka od modemu dostawcy do gniazda rj45, od gniazda skrętką do zasilacza poe i od zasilacza pod router?
Załączam schemat o co mi chodzi.
Przecież nikt ci nie każe zarabiać na patchpanelu 12 skretek. Możesz poszukać mniejszych patchpaneli.
Wielkie mi zarabiać, raptem nóż kronowski za 10zł i kilka wciśnięć. Nawet kolory są oznaczone na tym dla obu standardów. Obiera kawał kabla i pyk, pyk pyk po temacie, raptem może z 30 sekund na kabel. Tak samo w gniazdku.
Dobra, dobra przemyśle ten pachpanel. Możecie mi odpowiedzieć ta pytanie, które zadałem na schemacie powyżej. Dla przypomnienia czy mogę zasilić modem dostawcy internetu wpinając skrętkę do gniazdka rj45 i potem skrętką do zasilacza poe i od zasilacza poe skrętką do routera? Będzie to działało czy muszę skrętkę idącą od modemu podpiąć bezpośrednio do zasilacza poe?