mam procesor Amd athlon 64 processor 3000+ 1,81 GHz
chcem kupic ten procesor i nie wiem czy on mi bedzie dzialal mozecie pomoc
mam procesor Amd athlon 64 processor 3000+ 1,81 GHz
chcem kupic ten procesor i nie wiem czy on mi bedzie dzialal mozecie pomoc
Nie będzie działał, nawet w ogóle nie uda Ci się go włożyć do tej samej podstawki gdyż to fizycznie nie możliwe ( u Ciebie socket 939 lub AM2 a u intela socket 775).
Czasy gdy procesory produkowane przez AMD pasowały do podstawek Intela już dawno przeminęły
Jeśli chciałbyś ten procesor z allegro to musiałbyś zainwestować w odpowiednią - pasującą do niego płytę główną + pamięci RAM - nieopłacalna operacja bo wydajność obu procesorów porównywalna.
a jaki doradzil bys mi procesor kupic lepszy niz ten moj a w okolicach 100 zl
to zależy od tego czy masz podstawkę socket 939 czy AM2, ale do 100zł i tak się raczej nie znajdzie niczego sensownego.
Tzn. wymiana miałaby sens na jakiś procesor dwurdzeniowy (np. Athlon 64 X2) z większą ilością pamięci podręcznej, wtedy po podkręceniu poczułbyś wyraźną różnicę.
Polecałbym Ci po prostu podkręcenie obecnego procesora do poziomu ok. 2,5 GHz (co jest możliwe bo sam taki miałem i na Boxowym chłodzeniu miałem taki zegar) i to da wzrost wydajności o jakieś 30% - ale nadal to będzie jeden rdzeń tylko co na dzisiejsze czasu troszkę mało.
Wydawanie np. 150zł na dwurdzeniowy procesor stary procesor na starą podstawkę nie ma sensu bo za niecałe 200zł możesz już mieć Nowego Athlona 240 - tylko oczywiście także nowa płyta i pamięć byłaby potrzebna, ale wtedy byłby to nowy i jeszcze w miarę przyszłościowy sprzęt.
nie wiem wlasnie jak