Czy bezprzewodowy net np. z Play'a jest bezpieczny?

Witam.

Mam takie ogólne pytanie dot. sieci. Korzystam z neta w Play’u w domku 1 rodzinnym. Zamierzam się przeprowadzić do bloku i pytanie czy korzystanie z takiego neta jest bezpieczne?? Chodzi mi o to, czy sąsiad z zza ściany może wskoczyć na moje łącze czy jest na to marna szansa. Inaczej mówiąc czy tego typu net jest w miarę dobrze zabezpieczony??

Jeśli zdobyłby jakimś cudem Twoją kartę SIM to tak, sąsiad może skorzystać z Twojego łącza :wink:

Musi mieć modem tej samej sieci albo z zdjętym simlockiem, do tego Twoją kartę sim i kod pin do niej. Ten internet nie zostanie wyłapany przez kartę sieciową bezprzewodową, bo modem z którego korzystasz nie jest routerem i nie udostępniasz tego połączenia, tylko je odbierasz.

Pod względem kradzieży łącza to jest to bezpieczne, przynajmniej do póki nie zaczniesz rozdzielacz tego łącza jakimś routerem bezprzewodowo. Jeśli zajdzie taka sytuacja to wystarczy tylko zabezpieczyć router i łącze bezprzewodowe. W obecnej sytuacji jakiej jesteś nikt Ci się nie podłączy do sieci.

Natomiast pod względem samego dostępu do sieci, to z tego co mi wiadomo, Play dostarcza publiczne IP, więc twój komputer jest bezpośrednio dostępny w sieci publicznej i praktycznie każdy kto się na tym zna, może włamać się na twój komputer, dlatego najlepiej zabezpiecz swój system jakimś porządnym firewallem. To tak przy okazji :slight_smile:

Pozdrawiam!

Play jest bezpieczny

1 bo nikt ci nie ukradnie neta

2 jest zmiene ip

3 dobra ochrona przed włamaniem do kompa

4 każdej chwili możesz odłączyć modem usb

sam używam neta playa ;).