Czy Bios pokaże się bez Pamięci RAM?

Witam,znajomemu popsuł się komputer gdy naciśnie power komputer zaczyna uruchamiać się startuje wentylator na CPU ale nie pokazuje się bios jest jeden krótki tylko sygnał dźwiękowy. początkowo obstawiał że to płyta głowna zmienił ją na inna 3 razy odpalił komputer i na drugiej jest to samo. obstawiam że padł ram a wy co o tym sądzicie jutro planuje wyjąc całkiem ram pytani czy Bios pokaże się bez pamięci ram czy nie ? czy może to coś innego mogło paść.

Niech spróbuje na jednej kości jak ma taką możliwość, u mnie np jak kość była uszkodzona to nawet pisku nie było tylko czarny ekran. Bez pamięci będzie płyta piszczała (błąd pamięci) miałem tak na starej płycie pod s478.

Niestety bez RAM’ów nie włączysz komputera :confused:

Niech Twój znajomy zrobi tak jak powiedział igrek!

Jeżeli ma więcej niż jedną kość to popróbuje różnych kombinacji kości w różnych slotach…

Z tego co pamiętam na tej pierwszej płycie próbował na jednej kości pamięci i tez tylko czarny ekran nawet Biosu nie wczytuje. pozniej zmienił płytę to 3 razy odpalił i to samo. jutro posprawdza w każdym ze slotów każdą kość pojedyńczo bo ma dwie kości i zobaczymy czy ruszy.

Ewentualnie niech wyciągnie baterię od biosu i go zresetuje.

Sprawdzał ram brak reakcji pożyczył też od znajomego jedną kość i to samo czy to może być że zasilacza któraś linia padła ? i nie daje odpowiedniego prądu sprawdzał też na zintegrowanej karcie graficznej przy odpalaniu monitor nie jest wybudzany ze stanu wyłączenie brak reakcji zarówno na karcie zintegrowanej jak i na PCI-E.

Jego pc.

Procesor:AMD Athlon 64 3200+ s. 939 2,0GHz

Karta Graficzna:GIGABYTE GV-NX73T256P-RH

Płyta: Asus A8V-VM socket 939

RAM:V-DATA 512mb/400MHZ DDR

Skoro zintegrowana nie odpala, to myślę że płyta zdechła, a monitor sprawdzaliście?

monitor był sprawdzały działa pod latopem. a z tamtą płytą było to samo hm to już druga płyta na której są te same objawy

Ps.Winny okazał się zasilacz pożyczył od znajomego podłączył i poszedł komp :slight_smile: