Czy częstotliwość procka musi tak skakać?

Witam

Chciałbym sie dowiedzieć czy takie zjawisko w Viście jest normalne, otóż w moim laptopie posiadam procesor C2D 2,0 ghz i w planie zrównoważonym gdy nie ma obciążenia procesor ten powinien pracować z częstotliwościa 1,0 ghz i tylko od czasu do czasu powinien wskoczyć na 1,3 ; 1,6 ; 2,0 ghz tak jak to jest w XP. Natomiast ja mam tak iż mimo obciążenia procesora jest w granicach 1-3% w idle czyli normalne to prędkość procesora skacze non stop co 1 sek. w granicach od 1,0 - 2,0 ghz z tym że najczęściej utrzymuje sie w granicach 1,6 - 2,0 ghz a bardzo rzadko w granicach 1,0 - 1,3 ghz.

Dlaczego tak się dzieje mimo braku obciążenia, w XP tak się nie działo. Dodam że wyłączenie Aero, indeksowania, defendera nic nie pomaga.

Nie żeby mi to jakoś przeszkadzało, tylko po prostu dziwi :roll:

Wyłącz oszczędzanie energii w biosie :wink: nowe procki mają to do siebie że gdy nie potrzebują 100% poweru zmniejszają sobie mnożnik, i np. u mnie na E2180 jest tak podczas normalnego klikania mnożnik x6 jak coś musi sobie policzyć to podnosi sobie na x10 :slight_smile: więc w tym momencie oszczędzanie energii w biosie jest zbędne :stuck_out_tongue: I gdy je wyłączysz procek dalej będzie “skakał” ale to już normalne jego zachowanie.