Czy da się na telefonie uzyskać szybszą prędkość wifi (2,4 Ghz) niż 72 mb?

Od kilku dni mam internet 150 mb od Vectry.
Na telefonie (xiaomi redmi 3s) nie potrafię jednak dobić nawet do połowy tej prędkości. W statystykach sieci pisze ciągle 72 mb. Router co prawda nie obsługuje już tego lepszego standard wifi “ac” ale chyba do tych 150 mb powinien dobijać prawda? Zasięg jest bardzo dobry.
Na laptopie pod kablem też mam problem. Tam osiągam max. 90 mb ale to bardzo stary sprzęt.
Można coś z tym zrobić?
Sieci 5Ghz mój phon nie widzi.

Po pierwsze na standardzie 802.11n (taki jest w 2.4 Ghz o ile twoje urządzenie je wspiera) nie wyciągniesz więcej, ja na UPC też tak miałem. Potem gdy przeszedłem na iPhone 6S i przy użyciu sieci 5Ghz mogłem już wyciągnąć 300Mb/s. Co do komputera to musisz mieć kartę sieciąwą obsługującą 10/100/1000BaseT i kabel sieciowy wykonany w standardzie CAT 6 to zapewni wysokie osiągi

to zdjęcie wykonane z mojej przeglądarki przy użyciu kabla. Mam łącze 500Mb/s

A coś więcej dot. “bardzo starego sprzętu”? Model lapka, że tak powiem…

Też mam Vectre 150MB/s
Mój smartfon maksymalnie wyciąga 19MB/s. Jeszcze inny nawet 72MB/s. Dowiedziałem się, że problemem może być sam router (i to by zgadzało się, gdyż na danych komórkowych większe wyniki osiągam) i dalej tematu nie ciągnąłem.

To nie problem routera, a samego telefonu. WiFi to nie to samo co pasma LTE, które podają BTS’y.

No być może tak jest rzeczywiście.

Vectra , Plus , Pley wszystkie te operatory obniżają szybkość internetu

Niekoniecznie. Mam do sieci wifi podłączone 3 smartfony, plus smart tv - pomijając komputer stacjonarny i osiągam góra 130MB/s.

Nikt nie obniża prędkości sieci, jeśli masz na umowie “do” iluś tam mb i tyle nie osiągasz to oznacza tylko tyle, że infrastruktura w Twojej okolicy jest słabo rozwinięta, wystarczy zorganizować wycieczkę z telefonem do większego miasta lub pod BTS z całym wachlarzem pasm to się przekonasz, że nikt nie obniża Ci Internetu.