Czy da się odzyskać lub przywrócić niezapisany tekst?
Tekt był otwarty w edytorach:
PSPad, Notepad++ i zwykłym notatniku. Przez roztargnienie zapomniałem zapisać gdy zamknąłem system.
Czy to prawda, że można odzykać ale tylko w Wordzie??
Czy da się odzyskać lub przywrócić niezapisany tekst?
Tekt był otwarty w edytorach:
PSPad, Notepad++ i zwykłym notatniku. Przez roztargnienie zapomniałem zapisać gdy zamknąłem system.
Czy to prawda, że można odzykać ale tylko w Wordzie??
Według mojej wiedzy to nie jest do odzyskania bo istniało tylko w pamięci operacyjnej i nikt tego nie zapisywał na dysku. W Wordzie teoretycznie istnieje taka możliwość bo Word ma autozapis czyli automatyczne zapisywanie otwartego pliku co kilka minut (co ile to zależy jak jest ustawione w programie). Gdy został wyłączony Word bez zapisu pliku to włączając Word ponownie pojawia się tzw. plik odzyskany którego należy natychmiast zapisać w sposób standardowy. To mógł zostać wyłączony Word lub też cały komputer np zgasło światło. Gdyby te programy też były wyposażone a autozapis to byłoby napewno do odzyskania.
j24 sprawdzałem np. w PSPad istnieja takie opcje:
Auto-zapis [time]
Auto-backup
“Zapisz ostatnio otwarte pliki” - tylko to miałem zaznaczone… ale nie znalazłem w Temp tam gdzie program niczego szczególnego…
Inna sprawa to nazwijmy teoretyczność takiego zapisu i jego możliwości. Nie znam możliwości autoodzyskiwania plików w PSPad i jak z niego się korzysta więc nie mogę o tym dyskutować. Jeżeli autozapis jest to może było to możliwe, ale jeśli program już był uruchamiany ponownie to uważam że szanse maleją. W Wordzie to inna sprawa gdyż korzystałem z jego możliwości i wiem, że odzyskać łatwo ale pod warunkiem, że to robimy przy pierwszym ponownym uruchomieniu.
Otwóż PSPada zastaw na trochę, (czas do auto zapisu), sprawdź gdzie tworzy kopię tekstu, poszukaj pliku z takim rozszerzeniem z odpowiednią datą, może gdzieś w temp lub folderach użytkownika istnieje taki plik.
Ok…odzyskałem.