Czy da się przesunąć partycję nie uszkadzając jej?

Niedawno pisałem o wątpliwościach dot. wielkości partycji linuksowej i jednak chciałbym ją jakoś powiększyć.

To mój dysk, według Kolejności:

1 partycja Windows 140GB

2 partycja linuksowa “/” 60GB

3 swap 4 GB

4 partycja ntfs z danymi 140GB

5 partycja ntfs z danymi 100GB

Chciałbym zmniejszyć partycję 1 z windowsem o 50GB, w wolną powstałą przestrzeń przesunąć “/” 60GB i powiększyć “/” tak by sięgała do swapu.

Czy da się taką operację? Tak by nie naruszając linuksowej “/” przesunąć ją bardziej do przodu? Czym to najbezpieczniej wykonać?

Za jakąkolwiek pomoc będę bardzo wdzięczny.

PGarted, ale gwarancji, że coś się nie schrzani nie masz żadnej.

Da się. GParted z LiveCD

1. partycję zmniejszasz o 50GB czyli robisz z niej 90GB

2. partycję powiększasz o uzyskane wolne miejsce w lewo, uzyskujesz partycję 110GB

dalej pozostaje bez zmian

3 swap 4 GB

Dla pewności polecam zdefragmentowanie wcześniej partycji z windowsem np. za pomocą defraggler. Dawsze daje to lepsze rezultaty. Większa pewność, że nie uszkodzi niektórych plików z partycji windowsa, które przypadkiem znalazły sie na koncu dysku.

Jak wyżej - jedyne co może(a nawet musi z powodu przesunięcia początku partycji) się popsuć to grub.

Program gparted nie pozwoli przesunąć granicy partycji jeżeli na jej końcu są jakieś dane. 

Jak partycja nie zostaa uszkodzona, a grub nie odpala, można zawsze zrobić chroota i zainstalować grub od nowa komendą grub-install /dev/sda a potem update-grub.

Nie ma takiej możliwości - nikt nie da Ci 100% gwarancji, że ta partycja przeżyje taką operację. Szczerze to na około 100 takich operacji które wykonałem w życiu, ok. 85 się udało. Więc ryzyko jest spore. :slight_smile: