Nawalił mi czytnik kart - pokazuje, że każda karta jest chroniona przed zapisem. W związku z tym, jako że potrzebuję wrzucić coś na kartę pamięci, chciałem włożyć kartę do aparatu cyfrowego i po podpięciu go do komputera wrzucić na kartę pliki. Niestety, windows nie umożliwia w ogóle takiej operacji. Czy jest jakiś sposób, by mimo wszystko tego dokonać? Aparat to Canon PowerShot A520, karta pamięci A-Data 2 GB.
Głupie pytanie. Sprawdzałeś przełącznik w adapterze czy nie jest w pozycji lock? Powinno się dać przerzucić bo większość aparatów wykrywa jako dysk wymienny
Nie głupie lecz pisane w pośpiechu. To oczywiste, że sprawdzałem pozycję lock, zresztą mowa jest o tym, że “każda karta” jest według mojego czytnika chroniona przed zapisem. U mnie aparat wykrywa jako aparat - nie ma opcji wrzucenia tam czegokolwiek. Myślałem, że jest może jakiś soft, którym można dotrzeć do karty pamięci jako dysku wymiennego przez podpięty aparat.
Łączysz aparat z komputerem specjalnym kablem USB,powinno ci wykryć jako dysk wymienny
Johny ma rację. Można wtedy robić z plikami/zdjęciami to samo, co w eksploratorze. Dodam jednak, że jak wrzucisz na aparat zdjęcia przerabiane w programie graficznym to aparat może ich nie widzieć.
Czasami zwykłe podłączenie przez USB aparatu nie pomaga. Mam aparat Canona chyba o model niższy (albo nawet ten sam) i nie da się korzystać z niego jak z czytnika pamięci - jest przez Windows odczytywany jako APARAT CYFROWY Canon AXXX (numer modelu) i nie pozwala zapisywać na nim plików - pozwala je jedynie odczytywać i przegrywać z aparatu na komputer (w sensie że zdjęcia, albo pliki które się na kartę nagrało pod normalnym adapterem kart) - w drugą stronę nie działa.