Czy da się zainstalować Linuxa na tableta?

Tak jak w temacie. W tablecie jest procesor ARM i chciałbym zainstalować/uruchomić na nim armbiana lub jakiegoś Linuxa tylko nie wiem jak. Obok link do specyfikacji tableta, firmy i modelu.Specyfikcja tableta, firma i model

Nie da się zainstalować linuxa na tym modelu a jakby ci się udało to brak sterowników uniemożliwi prawidłowe korzystanie z tableta,zablokowany jest bootloader-nic się nie zainstaluje bez roota itd…

Ten tablet ma roota od producenta taki plusik od andka 4.1.1 do 4.2.2

Jak masz roota to możesz instalować apki które tego wymagają-nic poza tym,uwierz mi że to jest ściana nie do przebicia np.tablety nie mają wyjścia na dysk optyczny ale to nie problem(można z usb a tu kolejny problem czy tablet obsługuje usb otg) przy instalacji jest plik setup do wstępnie konfiguracji,brak biosu.Nic nie zrobisz z tym tabletem w kwesti instalacji castom roma jak linuxa.

1 polubienie

Na większości tabletów jest fabrycznie zainstalowany Linux zwany Androidem…

Pewnie chodziło o GNU/Linux.
Do autora - jeżeli da się zainstalować Androida (nie wiem czy się da, ale warto sprawdzić), to może się przydać jakaś Apka typu Universal Linux Installer lub DebianNonRoot.

1 polubienie

Te wszystkie dystrybucje na ARM są robione pod Raspberry Pi i inne podobne zabawki. Na tablecie/smartfonie raczej nie da się czegoś takiego zainstalować. A nawet jeśli, to użyteczność takiego rozwiązania będzie marginalna.

Pewnie liczysz ja więcej miejsca i lepsze działanie? Niestety, to nie zadziała. Specyfikacja jest tak słaba, że tylko stracisz czas :wink: