Tak jak w temacie. W tablecie jest procesor ARM i chciałbym zainstalować/uruchomić na nim armbiana lub jakiegoś Linuxa tylko nie wiem jak. Obok link do specyfikacji tableta, firmy i modelu.Specyfikcja tableta, firma i model
Nie da się zainstalować linuxa na tym modelu a jakby ci się udało to brak sterowników uniemożliwi prawidłowe korzystanie z tableta,zablokowany jest bootloader-nic się nie zainstaluje bez roota itd…
Ten tablet ma roota od producenta taki plusik od andka 4.1.1 do 4.2.2
Jak masz roota to możesz instalować apki które tego wymagają-nic poza tym,uwierz mi że to jest ściana nie do przebicia np.tablety nie mają wyjścia na dysk optyczny ale to nie problem(można z usb a tu kolejny problem czy tablet obsługuje usb otg) przy instalacji jest plik setup do wstępnie konfiguracji,brak biosu.Nic nie zrobisz z tym tabletem w kwesti instalacji castom roma jak linuxa.
Na większości tabletów jest fabrycznie zainstalowany Linux zwany Androidem…
Pewnie chodziło o GNU/Linux.
Do autora - jeżeli da się zainstalować Androida (nie wiem czy się da, ale warto sprawdzić), to może się przydać jakaś Apka typu Universal Linux Installer lub DebianNonRoot.
Te wszystkie dystrybucje na ARM są robione pod Raspberry Pi i inne podobne zabawki. Na tablecie/smartfonie raczej nie da się czegoś takiego zainstalować. A nawet jeśli, to użyteczność takiego rozwiązania będzie marginalna.
Pewnie liczysz ja więcej miejsca i lepsze działanie? Niestety, to nie zadziała. Specyfikacja jest tak słaba, że tylko stracisz czas