Witam
Mam taki zestawik:
Phenom II 555 @X4
GA-770-UD3 rev 2.0
Goodram 2GB 2x1GB 1066Mhz
Radeon 3870 512 G4
Seagate 160GB
czy da się zainstalować XP 32-bit i czy nie bedzie to ograniczać możliwości sprzętu??
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Witam
Mam taki zestawik:
Phenom II 555 @X4
GA-770-UD3 rev 2.0
Goodram 2GB 2x1GB 1066Mhz
Radeon 3870 512 G4
Seagate 160GB
czy da się zainstalować XP 32-bit i czy nie bedzie to ograniczać możliwości sprzętu??
Proszę o odp.
Pozdrawiam
To nie system ogranicza możliwości sprzętu, tylko sprzęt ogranicza możliwości systemu. 
Ten procesor ma 32-bitową architekturę, więc tak.
Pewnie że się da i do tego będzie bardzo szybko działał.
Co rozumiesz przez pojęcie “ograniczał możliwości sprzętu” ??
Spokojnie się zainstaluje, choć przy takim sprzęcie postawił bym na nowszy system.
Jedyne ograniczenie to brak obsługi przez Windowsa XP DirectX10, które to ma ta grafika. Ale jest kompatybilna również z DirectX 9.
I prawdopodobnie trzeba będzie wyłączyć tryb AHCI w płycie głównej, inaczej XP nie zobaczy dysków SATA.
A przy okazji - komputer ma mały dysk. Obecnie mieści się 500GB/talerz, jeśli jest wykorzystana tylko połówka (jedna strona) to talerz miałby 250GB, przy dwóch talerzach to 1TB. Czyli o tych pojemnościach dyski będą najwydajniejsze, gdyż mają największą gęstość upakowania danych.
160GB to mały dysk. 
Tak przy okazji zastanawiałem się jakie są granice wielkości twardych dysków dla domowego użytku i nie chodzi tu o możliwości techniczne. Na pewno 100TB to była by już granica absurdu. Nawet jeśli jakimś cudem udało by się taki dysk zapełnić np. filmami, to człowiek za krótko żyje by starczyło czasu na ich obejrzenie. 
Gier na DX10 jest kilka więc nie ma nad czym płakać.
Jaki tam mały dysk, w ogóle MaRa jaki jest sens twojej wypowiedzi bo nie kumam?
160GB śmiało starczy na sporo stufu chyba że ktoś rajcuje się w trzymaniu na dysku miliarda niepotrzebnych plików. Nie wiem czy masz zamiar kiedyś przesiadać się na inny system więc w razie czego profilaktycznie możesz dla systemu zrobić partycję max 30GB resztę ciachnij mniej więcej na połowę i będzie gitara. Na twoim zestawie XPek będzie hulał że miło więc śmiało możesz instalować.
A niebyło by lepszy wyjściem postawić siódemke x64??..
Mało RAMu żeby to miało jakikolwiek sens…
acha no tak… x64 to min. 4 Gb ramu… Ale na twoim miejscu przy takim sprzęcie dokupił kość z 2 GB i dokupiłbym jakiś dysk…może być nawet na USB i postawiłbym tą siódemke x64. Przyszłość napewno należy do systemów x64 a siódemka napewno jest bezpieczniejsza i dłużej będzie wspierana niż XP… Na głównym dysku bym trzymał system i programy a na zewnetrznym multimedia typu muzyka, zdjecia, jakieś dokumenty itd…