Pytanie jak w temacie?Normalnie jest to możliwe tylko z komputera podłączonego kablem z routerem.
Wpisuje się w przegladarce adres , i wyskakują opcje routera.
A czy jest jakikolwiek sposób na zalogowanie się do routera z włączonym wifi poprzez telefon/tablet bez żadnego kabla?
Pytam ogólnie, nie podając żadnych konkretów na temat routera, bo wystarczy mi jakieś nakierowanie czego szukać. prosze o pomoc.
Nie wiem czy na wszystkie, ale się da.
A coś wiecej? jakiejś opcji szukać? programu? googlowałem ale nic konkretnego nie znalazłem.
Logujesz się tak samo jak z komputera. Podajesz adres IP i wchodzisz w ustawienia.
U mnie to nie działa niestety
Może router blokuje jakoś dostęp przez telefon. Ja tak mam z moim Zyxelem, serwerem multimediów. Niby mogę się logować przez telefon, ale mam bardzo ograniczone możliwości konfiguracji ustawień. Do routera mogę się logować bez problemu.
edit wow działa używałem chyba złej przeglądarki, na chrome działa.Dzieki. Rozumiem że nie ma mozliwosci zalogowania sie przy wyłączonym wifi?
wyłączone wifi, czyli jesteś offline, i chcesz się logować online?
No nie. Przy wyłączonym wifi się nie zalogujesz.
Dzieki jeden problem rozwiązany ale drugie pytanie czy przez siec komórkową da sie zalogowac na ten router?
Da się, o ile masz w telefonie wolne gniazdo ethernet. Niemożliwe natomiast będzie zalogowanie się do routera przy wyłączonym power.
true story mój wykładowca mawiał że urządzenia elektryczne lepiej działają gdy są podłączone do prądu
Czyli rozumiem że potrzebuję takiej przejsciówki, i bedzie wszystko hulało? One są uniwersal;ne, czy zwracac na coś uwage?
Tak, tylko routerek musi obsługiwać dostęp zdalny - przez internet. Wiem, że FritzBox’y tak mają i niektóre D-Linki. Jeśli chodzi o TP-Link’a to jest aplikacja na Androida o nazwie Tether, ale nie wiem, czy można logować się zdalnie przez internet. Poza tym nie wszystkie modele routerów obsługują Tether.
blumberplumber
moj router to innbox50 mam remote access i takie menu, tylko nie wiem co tam wpisać.tzn co wpisać to wiem, ale nic nie działa.
Moze inaczej zadam pytanie- nie wiem w jakim formacie to wpisać jesli np moj adres i mask to np 183.43.1.1 i subnet mask 255.255.255.0 jak to wpisac w tym okienku?
Ok znalazłem odpowiedź tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Maska_podsieci
dziekuje wszystkim za pomoc. jeszcze pozostało pytanie czy ta przejsciowka pare postów wyżej bedzie pasowała do telefonu i jest uniwersalna ?
Dobre
To jest przelotka do PC, ale możesz spróbować z USB OTG, o ile twój tel. obsługuje OTG. Jaki to telefon?
telefona mam złoma, myslałem że to jest uniwersalne do wszystkiego, ok wszystko jasne w takim razie, dzieki:)
Da się. Ale musisz mieć zewnętrzny adres IP lub włączoną usługę DDNS np. na DynDNS lub No-IP.
ANo dzieki, w pare godzin czlowiek sie troche podszkolil;.)
Wbrew pozorom pytanie o wlaczenie wylaczonego wifi nie bylo takie glupie, bo komputer ma albo mial opcje wybudzania , wiec wolalem sie zapytac żeby być pewnym to mówiłem ja, elektryk po 6 letniej szkole no i faktycznie router zaczął lepiej działać jak go włączyłem