Z tego co mi wiadomo to raczej w większości obecnych na rynku notebooków nie dodaje się osobnej płytki z systemem i sterownikami, tylko do odtwarzania systemu do stanu fabrycznego służy właśnie partycja odzyskiwania systemu - Recovery.
Jak wyżej, ponieważ z tych wszystkich dodatków dostawcy lapów mają właśnie cenę systemu (kupując osobno lapa, oraz system zapłaciłbyś po prostu więcej)
zrób sobie kopię partycji recorvery na usb lub dvd, i wtedy może odinstalować co tobie nie pasuje podzielić dysk jak się Tobie podoba, z tym że po przywróceniu stracisz zapisane dana i system będzie jak 'nowy"
JA podobnie jak zakupiłem sobie Asusa to miałem na nim system na ukrtej partycji - napisałem email do Asusa, iż chciałbym mieć płytkę a nie ukrytą partycję. W odpowiedzi otrzymałem info abym przesłał skan/zdjęcie numeru seryjnego laptopa i naklejki Windows oraz dowodu zakupu. Po wysłaniu email z załącznikami po ok. 2 tygodniach otrzymałem płytkę z systemem.
No własnie że tak jak przywrócić system i wszystko stracić dane itp to szkoda!! lepiej mieć płytka wtedy tylko formatuje 1 partycję a a reszta dane zostawi…to będzie bez problemu…
można kupić notebook z brakiem systemu…dokupić system…
Producenci laptopów mają dedykowane licencje OEM. Każdy producent ma swoją pulę kluczy licencyjnych OEM SLP zapisanych w tabeli SLIC (jako element ACPI - BIOS). Producenci przy tworzeniu partycji Recovery korzystają z WAIK dla Windows 7. W czasie pierwszego uruchomienia urządzenia wystarczy podać nazwę użytkownika. System automatycznie jest aktywowany kluczem z puli kluczy z tabeli SLIC. Klucz na naklejce COA nie jest taki sam jak ten w systemie (nie jest to błąd). Dodatkowo producenci dodają własne programy i wersje demo/trial od sponsorów… Dlatego Windows 7 jest wliczony w cenę urządzenia bo to platforma reklamowa… crapware to zło… Zaawansowani użytkownicy tworzą kopię zapasową partycji recovery za pomocą wbudowanego kreatora. Instalują czysty system, sterowniki i programy. Aktywują system kluczem z naklejki COA. Problem w tym, że klucz z naklejki ma ograniczoną liczbę możliwych aktywacji automatycznych (w przeciwieństwie do kluczy OEM SLP). Po kolejnej z kolejnych reinstalacji i aktywacji systemu Windows należy każdorazowo dzwonić do Microsoft i przechodzić przez kreator aktywacji.
Istnieje możliwość zakupu urządzenia bez systemu operacyjnego w cenie niższej o ekwiwalent za licencję, ale to zależy już od producenta. Trzeba dzwonić na infolinię danego producenta i się wypytywać. Sprzedawcy mają interes w sprzedaży licencji. Takie są fakty.
Oficjalnie są też dostępne wersje urządzeń bez systemu.
Usuwając system preinstalowany OEM NIE TRACIMY GWARANCJI NA SPRZĘT.
Chyba lepiesz szukać kompa, który tez jest sprzedawany bez systemu. Ja Do HP ProBooka miałem dołączone 2 płyty- z linuxem i windowsem, a do obecnego della vostro miałem osobno płyte z win, ale to system był osobno przez sklep dołączony (było oczywiście odpowiednio taniej niż gdybym system osobno kupował)