Czy do PCI-E 1.1 można podłączyć kartę korzystającą z 3.0?

Moja płyta główna to ASRcok N68C-GS FX, która ma, według GPU-Z, PCI-E 1.1 i chciałbym się dowiedzieć, czy karta graficzna GTX 650Ti BOOST, która korzysta z 3.0 działałaby na tej płycie głównej? Niby czytałem, że te standardy są kompatybilne wstecz, ale wolałbym się upewnić.

Tak.

Są, ale nie licz na sprawność jaką osiągnęła by na nowszej wersji.

drobok - a czy ta “sprawność” różniłaby się znacząco między 1.0 a 3.0?

do 4x

W praktyce może stracisz kilka procent na wydajności samej karty lub nie stracisz wcale?

Do karty będziesz musiał również podpiąć zasilanie 6pin z zasilacza, bo PCI-E 1 dostarcza tylko 75W.

Teoretycznie :wink:

No właśnie mi chodzi o to, ile stracę w praktyce. Ale cóż, dzięki za odpowiedzi :wink:

W praktyce słuchaj JNJN Bowiem twoja karta najnowsza nie jest :stuck_out_tongue:

W praktyce nie stracisz nic - ta karta nie jest w stanie wykorzystać przepustowości PCI-E 3 nie wiem czy nawet 2 (nie jestem pewny czy w ogóle istnieje taka na dziś, może jakieś QADRO lub połączenie SLI/CrossFire) , a różnica pomiędzy PCI-E 3 a 2 przy Ivy Bridge (3.0) i Sandy Bridge(2.0) to coś ok 2 FPS, nie tylko o płytę więc tu chodzi ale również o architekturę procesora.