Czy do routera ze slotem na karty SIM można włożyć kartę SIM z telefonu czy musi to być karta SIM typowo do internetu z zablokowanymi połączeniami przychodzącymi, SMS’ami? Wydaje mi się, że można i powinno być okej ale czy w przypadku np. przychodzącego połączenia router nie zgłupieje? Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji.
Można, bez problemu.
Połączenie „spamerskie” się przerwie lub zaskoczy cię fakt aktywnej poczty głosowej.
Jak chcesz to możesz prosić „operatora” by dezaktywował połączenia głosowe, SMS-y można zostawić do np. sprawdzania ostrzeżeń o realnym zużyciu pakietu lub fakturze.
Router nie zgłupieje ale najczęściej używanie karty do rozmów w urządzeniu wyłącznie do transferu danych jest naruszeniem regulaminu operatora. Nie żeby ktoś się tym przejmował, ale tak jest - a do transferu danych są karty z taryfami internetowymi.
Gorzej jak operator nie dba by takie karty miały wyłączone rozmowy - z 10 lat temu z niestandardową apką do modemu można było dzwonić i odbierać rozmowy z kompatybilnym ustawieniem mikrofonu. Pewnie ktoś zaraz powie, że zostawiają to do próby uruchomienia VoIP.
W sumie moja prawie 3 letnia nowsza karta „ynternetowa” do niedawna miała aktywne opcje rozmowy i poczty głosowej.
Nie wydaje mi się to prawdą, kojarzę jedynie abonament w T-Mobile z nielimitowanym internetem, gdzie faktycznie użytkowanie takiej karty w modemie jest zabronione.
W innych przypadkach co robi operatorowi za różnicę na jakim urządzeniu odbierasz usługę, dopóki ich nie nadużywasz (np. paczki nielimitowanych SMS do telemarketingu czy powiadomień)
No czasem są jeszcze zapisy typu ten pierwszy z brzegu z Plusa:
m. niewykorzystywania telefonu lub Karty
SIM bez zgody POLKOMTEL do
rozwiązań telemetrycznych
polegających na przesyłaniu informacji
z/do systemów: pomiarowych,
zdalnego sterowania, alarmowych, w
tym w systemach monitoringu osób,
budynków, pojazdów, a także
informacji dodatkowych
wysyłanych/odbieranych przez te
systemy,
Czyli do internetu „osobistego” można, ale telemetryka, zdalne sterowanie, alarmy, monitoring - odpada.
Nie studiowałem szeroko regulaminów taryf „telefonicznych”, ale podejrzewam, że takie zapisy ma każdy operator
Jasne, w tym wypadku istnieje oczywisty konflikt interesów - do takich zastosowań operatorzy wymagają skorzystania z dedykowanych taryf dla komunikacji M2M, które oczywiście mają zupełnie inny cennik za MB
Jest to jednak zupełnie inna sytuacja, niż wsadzenie karty z taryfą „voice” i pakietem danych do modemu i zwykłe korzystanie z internetu.
W Polsce operatorzy raczej liberalnie podchodzą do udostępniania internetu.
Co innego w takich Stanach, gdzie operatorzy obarczają różnymi ograniczeniami wykupiony pakiet danych i często nawet blokują „tethering” z telefonu
Co najwyżej odpali się poczta głosowa, ale nic więcej nie powinno się stać. Router nie ma funkcji w ogóle odczytania połączenia, bo ma tylko moduł GSM do Interntu. Dlatego ten numer powinien albo zostać przekierowany na pocztę głosową, albo być kompletnie niedostępny.