Czy "Dobre porady" pomagają czy szkodzą

Moim zdaniem wszelkie porady typu jak przyspieszyc komp, czy inne majace na celu poprawę działania komputera działaja w dwie strony. Z jednej strony pomagają a z drugiej szkodzą. Przetestowałem wiele porad mających na celu poprawe działania systemu i do takiego właśnie wniosku doszedłem. Jeśli jedno działało szybciej to np. wolniej uruchamiał sie komputer. nie twierdze że Windows XP jest idealnym systemem i kazdy o tym wie ze nie jest. Ale ingerencja w rejestr czy inne systemowe ustawienia moze zle wpłynąć i w zasadzie wpływa na stabilne działanie systemu.Nie jestem jakims autorytetem w tej dziedzinie a normalnym uzytkownikiem i do takiego wniosku doszedłem opierajac się na własnych doświadczeniach. Testowałem porady zamieszczane na róznych forach i w różnych czasopismach komputerowych w których fachowcy podawali jak np. zmienic wpis w rejestrze zeby cos polepszyc. Oczywiście cos tam działało lepiej ale często okazywało sie że w sumie jest gorzej. Efektem był format i w tej chwili z rozsądkiem i dystansem podchodze do wszelkich porad.

Na forum obowiązuje używanie polskiej pisowni (włączając w to znaki typu ą, ś, ć, ł, ó itd). Zastosuj się proszę do tej zasady i popraw błedy. W przeciwnym wypadku temat może wylądować w koszu.

Nie raczyłeś jednak podać konkretow! O jakich konkretnie poradach mowa?

Ja tam maam sporo zmian w rejestrze powprowadzanych, sporo zbednych plikow wywalonych etc. i żadnego spowolnienia z tego powodu nie zauważyłem :stuck_out_tongue:

Ja się przyczepie właśnie do sedna sprawy, dlaczego format? wszystko co zmieniasz jest procesem odwracalnym , a jeżeli się nie pamięta co się zmieniło to jedynym razsądnym działaniem jest kopia czy to całego dysku czy choćby rejestru jeżeli ingerujesz w rejestr a nie odrazu format.

Zawsze są 2 strony a jak naładujesz za dużo to zaszkodzisz…

Powiedz to ludziom z angielskim windowsem… Oni juz nie mogą pisac?

No np. poprzez zmainy w rejestrze dotyczace pamięci RAM aby ta pamięc sie nie zapychała. poprzez wczytywanie bibliotek DLL przy korzystaniu z wielu programów. Zmiana wpisu w rejestrze ma zapobiec wczytywaniu tych bibliotek przy uruchamianiu wielu programów. Czy np. nastepna porada dotyczaca lepszego wykorzystania pamieci RAM.

Generalnie gdy wykorzystanie pamięci operacyjnej przekroczy 80% Windows XP zaczyna uzywać do pracy pamięci wirtualnej.Oznacza to znaczne spowolnienie komputera. Proponowane przez pewne pismo zmiany w rejestrze majace na celu zmiane ustawien systemu aby korzystał z pamieci wirtualnej dopiero po zapełnieniu 95% RAM-u. Okazało sie ze po tych zmianach zauwazyłem wrecz odwrotny efekt. I kilka innych porad ale nie sposob wszystkich wymienic. najwazniejsza jednak sprawa ze autorzy zmian i porad zalecaja wykonanie kopii zapasowej rejestru przed wprowadzeniem zmian. czyli moze to na rożnych kopmuterach różnie działac

Miałeś już zwracaną uwagę odnośnie zachowania na forum.

Jesli masz jakieś pytania lub wątpliwości to od tego jest PW.

Jednym dopiskiem naruszyłes kilka punktów regulaminu (2.9, 2.11, 2.14, 2.18 ).

Następnym razem radzę się zastanowić zanim coś napiszesz.

A w angielskim windowsie też można ustawić polską klawiaturę (Polish - programmers).

sales - moja prośba jest ciągle aktualna - następnej nie będzie.

Tak się składa, że wczoraj “przyśpieszałem” swojego Win XP. Oczyściłem rejestr, pozmieniałem trochę ustawień wizualnych i elementy autostartu, usunąłem trochę (rzekomo) zbędnych plików. Efekt? Windows ładuje się jakieś 10 sekund szybciej niż przed zmianami.

Krótko.Pomagają chociażby mi :smiley:

jeśli nie masz pojęcia co zmieniasz (tak jak ja ostatnio :stuck_out_tongue: ) to mogą być niepożądane skutki

jest ogrom poradników gdzie jest przepis na przyspieszanie kompa, który polega wyłączaniu/usunięciu czegoś

skutek jest oczywisty, coś nie działa :twisted: (jak mi ostatnio padł dźwięk)

więc jeśli nie wiesz co ci jest niezbędne (mi się okazał dźwięk potrzebny:lol: )

to mogą wystąpic problemy

Hey !!