Xanthia
(Xanthia)
22 Styczeń 2012 13:46
Ja Ci nie każę wierzyć. Bądź za ACTA - popieraj cenzurę i komunizm, inwigilację i monitorowanie. Mamy demokrację… No tak. Już niedługo. :lol:
Wiesz, te wszystkie portale, ludzie, którzy organizują się w internecie przeciw ACTA to wszystko na złość Tobie. #-o
Kpc21
(Kpc21)
22 Styczeń 2012 13:47
Cały czas czekam, aż udowodnisz, że ACTA wiąże się z cenzurą, komunizmem, inwigilacją, monitorowaniem.
Xanthia
(Xanthia)
22 Styczeń 2012 13:49
Pokazałabym Ci palcem Księżyc, ale Ty i tak widziałbyś tylko palec. Już to udowodniłeś. Daruj sobie dalszy udział w tym wątku.
pysiu
(Pysiu)
22 Styczeń 2012 14:12
Na czym ma polegać ACTA? Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) to międzynarodowe porozumienie dotyczące walki z naruszeniami własności intelektualnej, w tym także piractwem internetowym. Prace nad nim trwały od października 2007 roku, wywołując wiele kontrowersji nie tylko wśród społeczności internetowej, ale także samych zainteresowanych państw. Jak podało stowarzyszenie ISOC Polska, Minister Spraw Zagranicznych, lub jego przedstawiciel, podpisze ten dokument 26 stycznia w Tokio. Rada Ministrów zadecydowała o podpisaniu porozumienia “w trybie obiegowym”, a nie na posiedzeniu rady. Porozumienie zakłada, że dostawcy internetu zostaną zaangażowani w walkę z piractwem. Będą oni musieli monitorować działania abonenta i blokować dostęp do stron “podejrzanych o udostępnianie nielegalnych treści”. Taki zapis otwiera oczywiście szerokie pole do interpretacji, nie mówiąc już o kosztach planowanego “śledzenia”. Podobne zapisy w projekcie amerykańskiej ustawy SOPA doprowadziły do protestu w internecie. Teoretycznie wystarczyłby fragment filmu użyty w recenzji wideo albo jedno zdjęcie wykorzystane w ramach dowcipu, a cała uznana zostałaby za piracką i zablokowana.
Źródło .Interia.pl
Taki przykład więc jak mamy wolność w Polsce czy zaczynamy się cofać do czasów PRL kto przeżył te czasy będzie wiedział o co chodzi
Kpc21
(Kpc21)
22 Styczeń 2012 15:00
Nie będą musieli.
Strona może, zgodnie ze swoimi przepisami ustawodawczymi i wykonawczymi, zapewnić swoim właściwym organom prawo do wydania dostawcy usług internetowych nakazu niezwłocznego ujawnienia posiadaczowi praw informacji wystarczających do zidentyfikowania abonenta, którego konto zostało użyte do domniemanego naruszenia, jeśli ten posiadacz praw złożył wystarczające pod względem prawnym roszczenie dotyczące naruszenia praw związanych ze znakami towarowymi, praw autorskich lub pokrewnych i informacje te mają służyć do celów ochrony lub dochodzenia i egzekwowania tych praw. Procedury są stosowane w sposób, który pozwala uniknąć tworzenia barier dla zgodnej z prawem działalności, w tym handlu elektronicznego, oraz, zgodnie z prawodawstwem Strony, zachowuje podstawowe zasady, takie jak wolność słowa, sprawiedliwy proces i prywatność.
ACTA dopiero przewiduje MOŻLIWOŚĆ wprowadzenia takiego prawa. Przewiduje możliwość wprowadzenia obowiązku udostępnienia posiadaczowi złamanych praw autorskich informacji o delikwencie który je złamał przez ISP. Nikt nie każe nic monitorować. W razie podejrzeń ISP ma podać posiadaczowi praw, kto się kryje pod IP, z którego dokonano piractwa.
Tak to jest jak poważne portale powołują się na plotki, a nie na akty prawne.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex … FIN:PL:PDF - ta wersja jest dużo lżejsza, bo w postaci tekstu, a nie skanów. I raczej nie doprowadzi do naturalnego DDoS-u serwera.
Semtex
(semtex)
23 Styczeń 2012 17:41
alienps
(alienps)
23 Styczeń 2012 23:45
Szanowny Kpc21!
Czy Ty w ogóle rozumiesz o co tutaj chodzi i w jakim świecie Ty żyjesz?
Świat Twojego prawa jest wirtualny! Po to tylko abyś miał złudzenie demokracji!
Cociażby sprawa Pana Kluski w naszym chorym kraju! Rządzą urzędnicy a nie prawo!
Rządzi doraźny interes polityczny i prywatny a nie Nasz! Obywatelski!
Dotyczy to PIS-u, Platformy i tym podobnych tworów “obywatelskich”!
Spójrz na to jako człowiek!
A cóż takiego wielkigo wniósł Pan Hołdys do kultury świata? Polski?
Parę piosenek!
To wynosi naszą cywilizację na wyższy poziom?!
Ja pracuję od 40 lat i tworzę dobra intelektualne i teraz materialne, których nikt nie zauważa bo nie pokazują ich w telewizji!
Mam czuć się gorzej!
Masakra z tymi ludźmi!
Mamona i mamona!!
Jestem niewierzący, żeby była jasność
– Dodane 24.01.2012 (Wt) 0:52 –
A co ci biedni faceci z rządu mają mówić?!
Że hakerzy ich zaskoczyli!
To jest problem, który ich przerasta!
Pieniądze biorą za … co?
Sam nie wiem!
Kpc21
(Kpc21)
24 Styczeń 2012 00:11
Jeśli w Polsce rządów prawa nie ma (bo i w wielu przypadkach nie ma), to tym bardziej ACTA nic nie zmieni.
Ja mówię tyle. Jesteś przeciw ACTA - poprzyj to argumentem z treści ACTA. Nie wierz mocno wyolbrzymionym sytuacjom z animowanych filmików, bo one miały zwrócić uwagę na cały problem. Dlatego takie musiały być. Miej SWOJE zdanie a nie cudze.
Żeby nie było - znalazłem w ACTA argumenty przeciw tej umowie. Których tutaj nikt nie był w stanie mi podać.
Xanthia
(Xanthia)
24 Styczeń 2012 10:16
Kpc21 Widziałeś dziś stronę główną? I co, łyso Ci? :lol:
Xanthia , tu nie chodzi o to że kolega jest za ACTA. Chodzi o to że dużo krzyczysz, a jak zostałaś poproszona o jakieś konkrety, to nie bardzo wiedziałaś co napisać. Dokładnie tak samo jak większość ludzi najgłośniej krzyczących.
fiesta
(fiesta)
24 Styczeń 2012 11:50
A to dokładnie nazywa się instynktem stadnym
Kpc21
(Kpc21)
24 Styczeń 2012 18:35
Bo i nie jest. Na początku nie byłem ani za, ani przeciw, teraz jestem przeciw. Po dokładnym przejrzeniu art. 10 i 12.
Xanthia
(Xanthia)
1 Luty 2012 15:19
Xanthia, tu nie chodzi o to że kolega jest za ACTA. Chodzi o to że dużo krzyczysz, a jak zostałaś poproszona o jakieś konkrety, to nie bardzo wiedziałaś co napisać. Dokładnie tak samo jak większość ludzi najgłośniej krzyczących.
Bardzo proszę konkret - po wprowadzeniu ACTA Twój awatar będzie nielegalny a Ty zostaniesz uznany za złodzieja. :lol:
Xanthia , z którego punktu ACTA to wynika?
Xanthia
(Xanthia)
1 Luty 2012 17:58
Areh
Rozdział pierwszy ogólnie, Rozdział drugi sekcja 1-5, 7, Artykuł 12 mówi o konfiskacie sprzętu.
Jakoś nie mogę tam znaleźć informacji o tym, że może mnie spotkać coś za kopiowanie awatara który został publicznie udostępniony.
Dobra, teraz się czepiam.
pysiu
(Pysiu)
1 Luty 2012 20:17
A słyszeliście o tym angliku co chcą go do stanów deportować to właśnie pokazówka przyszłej ustawy jak wejdzie .
Xanthia
(Xanthia)
2 Luty 2012 09:26
Nie tylko teraz Ale wybaczam, masz trochę racji. Przychodzi nowa na forum i już by się rządziła
Nie o to chodzi. Teraz podałaś konkretne punkty, pokazałaś że wiesz o czym piszesz. Wcześniej właśnie tych konkretów brakowało.