Mail pewno fikcyjny, a nazwa dobreprogramy.pl pojawiła się pewno dlatego że jakiś spam bot znalazł Twój mail w kontekście tej frazy albo nawet na tym vortalu.
Witam, dziś w nocy na jedną z moich skrzynek przyszedł mail o niemal identycznej treści. Jedyny szczegół, jakim się różnił była nazwa strony internetowej, z jakiej zostały zaczerpnięte moje dane (adres e-mail). Zamiast “dobreprogramy.pl” wstawiony był adres stronki polonijnej, na której forum niegdyś działałem. W istocie wskazywało by to na fakt, że bot przeszukuje rozmaite serwisy i wychwytuje adresy userów. :evil: Naturalnie moje pierwsze podejrzenie także padło na admina serwisu, dopóki nie wygooglałem tego wątku na niniejszym forum. A to, że jest to ewidentny scam nie ma żadnych wątpliwości. Pozdrawiam!
Zakładam że niepoprawnie go interpretujesz, bo jaką wielką różnicę widzisz w rozsyłaniu spamu, a np newstlera ?? Poza tym że na ten drugi sam wyrażasz zgodę ??
Zakładając pocztę w większości przypadków obowiązkowa jest ankieta w której jednym z obowiązkowych pól jest podanie swojego imienia i nazwiska a nawet miejsca zamieszkania. Czy na tej podstawie Policja bez nakładu większych środków nie może Cię zidentyfikować ? Inna sprawa to to że możesz podać dane fikcyjne, ale to już inna para kaloszy.
A jak płacisz w niektórych sklepach kartą kredytową to musisz czasami złożyć podpis(na karcie zresztą jest imię nazwisko itd), czy to oznacza że rachunek za spodnie to dane osobowe? Nie.
Ale musi być bez…
Policja może Cię zidentyfikować i po adresie IP, czy to oznacza że IP to część danych osobowych? Nie.
Ja w ogóle nie mówię nic o żadnym spamie czy newsletterze, wg. mnie to nie ma kompletnie nic do rzeczy.
To tak jak by dostawać reklamy do domu pocztą i rozważać czy adres zamieszkania to dane osobowe czy nie na podstawie tego co znajdziemy w skrzynce.