A przy okazji nagle padły komentarze albo się rozjechały - albo umiejętnie je przysłoniłeś?
Nic się nie rozjeżdżało i załadowało się poprawnie. Komentarze nie mają wpływu na obciążenie GPU. (jak już się załadują)
Edit - tu screen z “podejrzanym” zużyciem GPU przy włączonym WebGL i bez ładujących się komentarzy.
EDIT#2
Serio coś bardzo dziwnego dzieje się z komentarzami - potrafią się już wstępnie ładować świeżo po wejściu na stronę (i średnio im to idzie a dziwnym trafem wyłączenie WebGL “naprawia” sytuację). Zjawiska paranormalne… Trzeba by tu jakieś gusła odprawić i zakończyć paranormalne zjawiska na DP raz a dobrze.
50% obciążenie gtx760? Kurde, DP powinno wreszcie podać wymagania dla ich strony, bo chyba już powoli dobijają do Wiedźmina 3
A aceleracje sprzetową masz aktywną w chrome ?.
Jest aktywna - vivaldi://gpu wskazuje na to, że rzeczy biorące udział przy renderowaniu strony mają akcelerację sprzętową.
To wylacz redering ja mam off by nie katować gtx 1060 lecz cpu umnie i7 4770k z 4,2 ghz i mam spokój, poza tym wina lezy w zbugowanym api WP obecnego właściciela ów Portalu
Przyłączam się do pytania: co tu się odstawia na portalu? Jako stały bywalec mam wyłączone reklamy, skrypty z domeny FB i Google mam zablokowane. Mimo to wchodząc na główną dostaje 25-35% obciążenia CPU przy jednej otwartej zakładce. Przechodzę na forum i użycie procka przez tą kartę spada poniżej 5%. Albo macie przez kogoś dorzuconą koparkę (polecam analizę skryptów) albo sami ją dorzuciliście i bezczelnie zaprzeczacie. Nie wiem która opcja gorsza. Ostatecznie jakiś skrypt wpada w pętlę gdy się blokuje Google i spółkę.
Może załadowane 500 / 13 tysięcy komentarzy.
DP - udajecie głupków, czy za głupków nas macie?
Pokazuję zrzuty ekranu przed wczytaniem strony forum DP z niniejszym wątkiem - widać skok użycia CPU, który utrzymuje się cały czas na poziomie ~50% (wszystkie komentarze wczytane bardzo szybko), oraz drugi zrzut - natychmiastowy spadek użycia zaraz po zamknięciu strony DP.
Identycznie zachowuje się strona główna.
Bajki o winie po stronie skryptów od wujka googla zacznijcie może wciskać gdzie indziej…
Moment przywrócenia karty z DP
Moment zamknięcia karty DP
Czepiasz się, to pewnie problem jakiejś bardzo nietypowej przeglądarki i OS jak u mnie Windows 10, Chrome - przecież nikt nie będzie badał problemu dla promila użytkowników. Panika się zacznie, jak jakieś znane systemy AV zaczną raportować do chmury heurystyczną analizę, że dana strona generuje podejrzane obciążenie procesora i strona trafi na jakąś czarną listę. Problem jest znany od dawna, ale nie jest priorytetem.
@tomekb @Docent
Wejście na forum.dobreprogramy.pl i wyjście.
U mnie skacze przy wejściu, ale potem jest obciążenie minimalne CPU. Zaś przy wyjściu znowu skacze.
A niech se* podskakuje.
Ale Ty blokujesz (nie)odpowiednie skrypty (i bardzo dobrze), więc to nie tyle, że ze stroną jest dobrze, ale że można sobie z tym radzić.
Co blokuję, to moim zdaniem muszę. Nie blokuję zliczania google. Ale sporo badziewia, to trzeba.
Dzisiaj w jednym temacie miałem ciężej, niż w drugich. Oprocz filtrow ublocka o i disconnecta, to jeszcze badger pokazywał google syndication.
CPU żarło w tym temacie, a w innych nie. http://prntscr.com/l8corj
To było przed obiadem. Teraz sprawdziłem w tym samym temacie i badger blokował połowę z tego, a temat cudownie stał się lekkim dla CPU.
Ktoś systematycznie wpuszcza googlesyndication i nie tylko. Kto ma taką możliwość?
Zauważyłem, że najgorsze obciążenia są wewnątrz tematów na portalu, ale wybiórczo.
Albo Cezar nie wie, co się z tyłu dzieje, albo kucharz Cezara przepił katapultę…
Na DP nie ma żadnej koparki, po prostu nie wynaleziono jeszcze takich urządzeń które spełnią minimalne wymagania systemowe stawiane przez portal
Póki się załoga dp nie ogarnie, wybawieniem staje się dodatek NoScript. Jako zaufane zostawiłem jedynie https//forum.dobreprogramy i dobreprogramy. Reszta ubita, a procesor w końcu spokojny.