Jak w tytule czy 256gb wystarczy na studia techniczne( związane z infą) + cs:go+ fifa +1/2 gry? A jesli nie to czy puszczenie gier z dysku zewnetrznego jest dobrą opcją?
Na studiach trzeba się uczyć i imprezować, a nie grać w gry!
Sam Visual Studio troszkę miejsca potrzebuje. Jakieś inne Enterprise Architecty, inne webowe IDE…to same apki na studia Ci pożrą kilkanaście/dziesiąt giba.
Obecnie gierki nawet po 50GB potrafią zająć, sam CS:GO to bodaj pod 20GB podchodzi. Myślę, że 256GB Ci zabraknie. Ja sam mam 2x 128GB, mam mało programów, i może z 4-5 gierek - full. Obecnie co nieco już na HDD instaluje.
Puszczanie gierek na zewnętrzny dysk to BARDZO SŁABY pomysł. Nawet nie chcę myśleć jaką frustracje przeżyjesz, jak podczas meczu w CS wypniesz ten dysk.
Chodzi o oczywiście o okazjonalne granie. Ostatnią grą w którą grałem by z tego co pamiętam Black Flag (oprócz fify i cs, które stosuje jako krótkie przerywniki przy nauce)
…a zachcesz zagrać w nowego AC: Odyssey pod konic roku - BACH! Nie ma 70-80 giga! [mniej więcej tyle zajmuje obecny Origins z dwoma dodatkami]
a właśnie myślicie, że ten przyszły assasyn pójdzie na gtx 1050 ti (chodzi o 30klatek w niskich), bo oprócz fify to w sumie jedyna seria która mnie interesuje?
Strzelam, że będzie miał kropka w kropkę wymagania jak Origins. Wygląda niemal identycznie. Może RAM podniosą, bo było 6GB min - zalecane 8GB, to dadzą 8GB min - zalecane 12? No i pewnie pojawią się Ryzeny a nie FX’y.
Chociaż mają być niby bitwy na większą skalę…to kto wie, może jakiś nieco lepszy CPU będzie potrzebny (Origins w minimalnych miało ledwie i5-2400). Tak czy siak - pod kątem GPU strzelam że będzie podobnie. Także 1050 Ti Ci spokojnie wystarczy. Ja ogrywałem pierwszy raz na 1050.
Obecnie przechodzę drugi raz na RX580.
Daruj sobie gry, jedna dwie max i tyle, VS zajmuje sporo, dodaj do tego android studio, kilka maszyn wirtualnych, a same aplikacje zajmują mnóstwo miejsca. Najlepiej kupić jeden dysk ssd na system plus programy, a drugi HDD na gry, cóż wydajność trochę niższa niż na ssd, ale trzeba iść na kompromisy, chyba że kupisz ssd 1TB xd
Jeśli masz dołożyć to do cpu kosztem gpu, programy których będziesz używać lubią cpu, ram.
Zewnętrzny dysk?
Daj wewnętrzny, nie że tańszy to sata 3.0 i styknie.
Kup sobie 1 GB Toshibę i starczy Ci miejsca na wszystko plus SSD 120 GB na system i sprawa zamknięta.
Ja mam taką kombinację i sprawdza się idealnie.
Dyski teraz są tanie.
Zależy jakiego masz laptopa. Jak masz możliwość wpięcia jednocześnie SSD i HDD, to 256GB na oprogramowanie użytkowe da radę. Gry i dane będziesz trzymał na HDD. A jak nie to lepiej zainwestować w duży SSD i jakiś zewnętrzny HDD na kopię zapasową. Na zeropln.pl była oferta na SSD 1TB za 799 zł.
Jak przez USB to transmisja szeregowa więc super wydajne w takich wypadkach nie jest.
Jak to HDD, to odpuść.
Styknie bierz dobry dysk GOODRAM PRO jest w promocji