Czy foldery na dysku C są potrzebne?

Czy można jakoś odinstalować, czy jest potrzebne? laptop dell.

Generalnie tak. Katalog upload raczej też.
Generalnie zakładamy że nic z tego Ci się nie przyda, np. sterowniki, bo przywracasz komputer z recovery, lub wgrywasz je ze strony producenta np.
Jak nie ma tam żadnych Twoich plików, to nie są one systemowe.

W tych katalogach są od intela i amd programy.

Apps - aplikacje od DELL
dell - aplikacje od DELL
Drivers - instalatory sterowników urządzeń
Intel - LOGI systemowe tworzone przez sterowniki Intela
langpacks - lokalizacje (?)
PerfLogs - katalog systemowy
Program Files (x86) - katalog systemowy (na polski przetłumaczony jako Pliki Programów (x86)
postpetool - skrypty i środowisko PE OEM
Program Files - katalog systemowy
Upload - ?
Users - katalog systemowy (na polski przetłumaczony jako Użytkownicy
Windows - katalog systemowy

To nie bardzo odinstalowywać lub usuwać?

upload, jest mój katalog.

Zainstaluj albo po prostu odpal CCleaner > narzędzia >, przejdź do Odinstaluj programy i wyeksportuj listę aplikacji zainstalowanych na sprzęcie do pliku tekstowego (opcja dostępna w PRAWYM kliku) . PLIK wrzuć na pastebin.com. W odpowiedzi użyj URL do wklejki, Dzięki :wink:

https://pastebin.com/J9vYv5qi

Nie ma śmieci :wink:

Microsoft Visual C++ 2015 Redistributable (x64) - 14.0.24215 Microsoft Corporation 24.12.2018 23,5MB 14.0.24215.1

Zainstaluj z tego pliku aktualizację środowiska VCRedist i uruchom ponownie urządzenie. Jeżeli podczas instalacji jakieś procesy będą używać bibliotek - kliknij Ignore by przejść w całości proces aktualizacji.

Pobierz instalator z TEGO linku: https://rebrand.ly/vcredist
Uruchom plik EXE, przejdź do końca (ignoruj używane biblioteki podczas aktualizacji - o czym wspomniałem wcześniej) i tyle. Po restarcie powinno być mniej więcej tak:

Czyli muszę te foldery zostawić?

Nie wiem co jest w środku :stuck_out_tongue: katalog Intela nawet po usunięciu się odtworzy (logi), co do folderów DELL to możesz je zwyczajnie przenieść albo usunąć, twoja decyzja. Nie ruszaj folderów systemowych, które wyszczególniłem, pozostałe MOŻESZ przenieść/usunąć wedle uznania.

Dobra, dzięki.