Siema, GPS jest darmowy czy płatny? Mam androida 4.0.3 i jak jest darmowy to byłbym wdzięczny gdybyście mi polecili jakiegoś fajnego dzipiesa:D
Tak, dostęp do GPS’a jest darmowy, ale musisz zużyć także pakiet danych, więc lepiej być podpiętym do Wi-Fi, jeżeli nie masz wykupionego pakietu u operatora.
A po co ma zużyć? Jak ma np. program offline.
Ale czy w telefonie masz moduł GPS?
Nie rozumiem ciebie, nie ma programu zawierającego gotowe mapy, najpierw trzeba je ściągnąć…
To ja nie rozumiem ciebie, bo mówisz jakby musiał korzystać z aplikacji wymagających stałego dostępu do internetu
No tak, żeby gps działał trzeba mieć internet bo jakim cudem dane się pobiorą???
Co wy chrzanicie na android nie pobiera danych, tak było tylko z telefonami bez androida. Tutaj wystarczy włączyć GPS i program np. Automapa to wszystko, żadne dane nie są pobierane.
Dość ciekawa teoria, nie ma co
Żadna teoria, bo sam korzystam.
I ile płacisz za telefon miesięcznie 200zł zamiast 50?
Telefon musi używać internetu, aby się połączyć i aby ściągnąć mapy, amen.
Aby korzystać z nawigacji GPS telefon nie musi używać intenetu ale może (w zależności od ustawień) aby pobierać dodatkowe dane.
Co ty pracujesz dla jakiegoś operatora? Nic nie płacę za telefon mam na kartę wyłączam przesył danych automapa pobrana mapa na sdcard włączam odbiornik GPS oraz tą właśnie mapę i tyle nawet kb nie ściąga z internetu. Albo nigdy nie miałeś telefonu z andkiem.
Oczywiście, że mam moduł GPS
Czyli bez blukonekta (nie wiem jak się pisze ;d) nic się nie zdziała?
Ja powiem co wiem :
Nawigacja zawarta w Andku (tł. “Nawigacja”) -wymaga włączonego odbiornika GPS i internetu.
AutoMapa (itp. płatne) - wymaga tylko włączonego odbiornika GPS.
To jest moje słowo i tak uważam.
Potrzebujesz aplikacji do nawigacji (o ile jej nie masz w telefonie).
Niektóre aplikacje potrzebują korzystać z internetu ale są też takie które działają bez internetu.
GPS to nie jest nawigacja ani mapy tylko system pozycyjny, który określa jedynie szerokość i długość geograficzną oraz położenie nad poziomem morza. Sam z siebie nie wymaga ŻADNEGO dostępu do internetu.
To, że na Androida istnieje durna aplikacja Google, która ściąga ich mapy z internetu, co zużywa transfer, nie znaczy, że GPS WYMAGA internetu do działania. To, że niektórzy fani Androida nie wiedzą, że można zainstalować aplikację z mapami offline również nie zmienia faktycznego stanu rzeczy.
Można włączyć wspomaganie GPS przez wykorzystanie nadajników telefonii komórkowej, po to, aby urządzenie szybciej się lokalizowało. Ten system nazywa się A-GPS. Ale dopóki nie jest on włączony, GPS nie pobiera danych z internetu.