czy hdmi ma lepszą jakośc od scart w obrazie SD ?
mam telewizor full HD
bo mam teraz podłączone na scart i obraz jes niewyraźny
czy hdmi ma lepszą jakośc od scart w obrazie SD ?
mam telewizor full HD
bo mam teraz podłączone na scart i obraz jes niewyraźny
tak
w teorii bo jest to połączenie cyfrowe
w praktyce sam widziałem różnicę
W obrazie sd nie do końca musi być to prawda… Często będzie to zależało także od samego kabla scart, choć hdmi akurat jest wygodniejsze w użyciu niż scart - no może poza hdcp
A ja do tego dorzucę że przy kiepskim kablu hdmi to jakość będzie wręcz gorsza niż na dobrym kablu scart.
scripter1 - czyli to zależy od przewodu ? są droższe o tańsze
generalnie nie powinno być różnicy przy tańszym czy droższym kablu o przeciętnej długości.
Generalnie tak ale nie tylko od niego to zależy.
Na tych lepszych kablach są montowane specjalnie wykonane rdzenie ferrytowe (wyglądają one mniej więcej tak: http://www.cyfronika.com.pl/artykuly3/emijmlf.jpg) które mają likwidować ładunki indukujące się na kablach powodujące zakłócenia (powinny być po jednym na obu końcach kabla) ale wiele podróbek ma na kablu samą obudowę od takiego rdzenia a w środku nie ma zupełnie nic tylko kabel przelatujący sobie swobodnie przez tą ramkę.
_ edit: _
Skoro mowa o jakości to trzeba też jeszcze rozróżnić sprzęty “Full HD” od “HD Ready”.
FUll HD to tłumaczyć chyba nie trzeba, natomiast HD Ready to takie przejściowe produkty które umożliwiają już odbiór sygnały HD (bo mają gniazdo hdmi) ale tak naprawdę to nie są w stanie nie są w stanie zaoferować rzeczywistej jakości HD tylko SD.
na allegro są po 8 zł i po 50 zł ok 2 m czy to ma jakąś róznice ? czy obraz jest odpowienio przetwarzany ? w końcu to cyftowy obraz z nowym wejściem i jest nowszy i mniejszy
Różnica będzie przy dłuższym kablu powyżej 2m na korzyść kabla HDMI, a tak to nie.
A jak podłączasz komputer do TV to HDMI na pewno będzie miej problemowe wręcz zero problemów.
Nie ma prawa - HDMI to jest interfejs cyfrowy. A w cyfrze jest sygnał albo go nie ma (ew. prawie że nie ma), nie może być słaby.
Między eurozłączem w trybie RGB a HDMI różnicy zauważyć nie powinieneś.
Ze swojej strony dodam tylko tyle, że lepiej unikać
‘ryżowej chininy’ za kilka złotych, że względu na zastosowane
kiepskie materiały i taki kabelek jest nietrwały, podatny na uszkodzenia,
a także mający kiepsko spasowane wtyczki…
Co do kabli scart, to najlepiej sobie taki samemu zmontować,
odmierzyć odpowiednią długość, kupić w sklepie kabel sieciowy
kat.5e FTP, dwie wtyczki scart, zlutować piny, i mamy wyśmienity,
ekranowany przewód do połączenia np. DVD z TV, i żadna chinina
itp. cudaki za 50zł nie są od tego lepsze, a kabelek o wiele tańszy i pewny…
Potwierdzam, taki kabelek świetnie się sprawdza i daje bardzo dobrą jakość nawet przy podłączeniu kompozytowym (1 wtyczka) zamiast komponentowym (3 wtyczki RGB).
Jeżeli oba źródła obsługują RGB, to zawsze zarabiam standardowo RBG+Audio,
Fakt że taki kabel jest jednokierunkowy, ale za to niewspółmiernie tańszy
od sklepowych super hiper mega wynalazków…
jarekm26 , mi było potrzebne 7m dwukierunkowego video + audio i nie wszystkie moje urządzenia obsługują RGB a chciałem aby wszystkie miały osobne masy więc nie miałem wyboru…
Niestety czasem 8żył to za mało, wtedy trzeba kupować dedykowane kable…
Do tego cieńszy.
Tak… Dzięki temu jest łatwiejszy do ułożenia pod ścianą, dywanem
po prostu mało widoczny…