Mam taką sytułację, że idę w tym roku na studia i laptop będzie moim głównym urządzeniem i mam do wyboru kupić zestaw i5-7300+gtx1060 lub i5-8300+gtx1050ti . Wiem, że do samych studiów druga opcja jest lepsza aczkolwiek człowiek czasem będzie chciał w coś zagrać i wtedy lepsza karta może się sprzydać. Tylko nie wiem czy i5-7300 poradzi sobie z rzezczami na studiach ( techniczne i nw do konca jakie programy bede)
Jakie modele laptopów? Jakie studia?
Tylko nie wiem czy i5-7300 poradzi sobie z rzeczami na studiach
I tak będziesz się uczyć głównie przez pierwsze dwa lata.
Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti ma Thunderbolt 3 więc jest opcja zawsze podłączenia stacji eGPU (jak stanieją).
A potem dziwota, że nie ma pracy a po studiach robią w Makdonaldach. Wybacz, ale aż prawie mi oczy wypaliło (chociaż to może tez przez ten upał… ) .
Ohoho…śmieszek. Wszystko kwestią kierunku. Na informatyce prawdziwa nauka zaczęła się po 2 roku. Do tego czasu to była rzeź owieczek i eliminacja baranów. A kumpel na medycynie, 4 rok, do tej pory ciężko mu znaleźć czas na piwko o 21:00.
Jeżeli nie jesteś wymagający co do ustawień graficznych, to 1050 Ti tak samo wystarczy jak 1060. Na obu kartach będziesz grał we wszystko w 1080p, tylko na 1060 odpaliłbyś nieco więcej efektów i lepsze tekstury.
Co innego, że i5-7300HQ może już nieco podkradać klatek w bardziej procesorowych grach, i tak czy siak nie wykorzystasz pełni potencjału 1060.
Ciekawe tylko jak to się grzeje, ps, kupując laptopa na studia celuj w czas pracy na baterii to ważne jak diabli, plus wielkość ekranu by był poręczny, w domu możesz go dopiąć do monitora lub mieć dwa pc.
Ja bym na twoim miejscu dał spokój z graniem na laptopie, od tego jest pc, zresztą przy takiej pojemności dysku a zakładam że celujesz w ssd 256 GB to bez sensu, lepiej dopłacić do procka ramu i dysku ssd niż grafiki. Oczywiście to tylko moja osobista opinia.
Widzę, że ktoś tu się zatrzymał ładne co najmniej 5 lat temu na etapie rozwoju laptopów. Obecne karty graficzne Geforce z serii Max-Q to 1:1 to samo co masz w komputerze. Procesory osiągnęły są samą wydajność już gdzieś na etapie 5-6 generacji Intela.
Zalety w postaci czasu pracy na baterii i aby był poręczny to właśnie indywidualne potrzeby. Ja za czasów studenckich nie potrzebowałem dobrej baterii, bo właściwie wszędzie miałem kontakt (tak, nawet na sali wykładowej czy na korytarzu ogólnodostępne). Poręczność akurat była mi potrzebna bo jeździłem autobusem, stąd wziąłem wtedy Acera V Nitro, był najlżejszym i najbardziej poręcznym laptopem nadającym się do gier w tamtym momencie.
Po pierwsze bardzo przepraszam za ten głupi błąd ( na swoją obronę powiem, że byłem bardzo zmęczony ). Ale wrócę do tematu, z tego co przeczytałem wynika, że na 1050 ti będę mógł grać w nowsze gry nawet za 2 lata ( grafika nie jest dla mnie istotna, byle działało ). Ogólnie mało gram w gry i nie jestem zwolennikiem laptopów, planowałem kupić cos za 2 tys., tylko okazało się, że dostałem stypendium na pomoce naukowe (ponad 7000) i muszę mieć faktury za te rzeczy i mam problem co kupić ( niestety nie mogę laptopa+ komputer). Nie orientuje się przypadkiem ktoś co będzie jeśli nie miałbym tych faktur (wolę odłożyć trochę pieniędzy), pieniądze mam już na koncie a w regulaminie jedyną konsekwencją jest brak możliwości brania udziału w następnych edycjach programu ( i tak bym nie mógł, bo nie ma go na studiach). Jest to regionalny program stypendialny małopolska
Zapewne wybierasz między
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti FHD
vs
Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060
Zestaw Dell jest wydajniejszy do gier, procesor wystarczy również na studia, choć jeżeli granie będzie sporadyczne bardziej poszedłbym w stronę Acer, lżejszy, smuklejszy, tańszy oraz posiada bardziej stonowany design.
W tej konfiguracji z dyskiem SSD (model ???) SATA 2,5" a nie M.2 PCIe NVMe ! To się ani trochę nie opłaca.
Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD (itd 1050Ti/1060) inny niż 16GB (2x8GB) się nie opłaca! 8GB mają (2x4GB).
Do tego dysk SSD np. Plextor M9PeGN 256GB z 5 letnią gwarancją. Nie koniecznie od razu dyski SSD M.2 teraz są ostro tanie, to RAM jest kosmicznie drogi jedynie.
Myślę, że to kwestia indywidualna. Ja akurat chętnie bym przytulił laptop z SSD na Sata. Z czasem wrzuciłbym na M.2 nawet 256-512GB i mi by wystarczyło. Ceny SSD już nie są tak straszne, i nawet 512GB można kupić za ledwie ponad 400 zł.
Można i NVMe 512GB kupić na kościach MLC za 750-800zł, dysk dyskowi nie równy.
Nawet porównując Crucial MX500 do Samsung 860 EVO juz widać różnicę cenową a co dopiero porównywać do Samsungów 860 PRO.
I…na co to komu? Mam moje dwa SU800 na biednych TLC z chipem Silicon Motion - i nie mam powodów do płaczu. Jest wyraźnie szybciej niż na HDD? No jest. Czas dostępu na poziomie 0,1s lub wręcz mniejszej? Też jest. A to czy zapisuję z prędkością “słabych” 150 Mb/s czy podchodzi pod pół gigabajta na sekundę…naprawdę, mam wystarczająco innych zmartwień oraz i wydatków, niż przejmować się tak burżuazyjnymi sprawami. Ba! Mógłbym powiedzieć, że to dobrze, że np. takie gierki się instalują nieco dłużej…idealny moment, żeby z wc skorzystać czy po piwko skoczyć do lodówki. A gdybym miał te setki mb/s i gry instalujace się w pare sekund? Tylko komputer by bezczynnie stał…
Wybacz ale osobiście nie wyobrażam sobie grania na laptopie, zapomniałeś że gry zajmują po 50 gb, jak stawiasz na mobilność to sdd a takie 256 to tak kilka gier i tyle także mało sensowne, chyba że HDD ale wtedy to nie to samo. Wiem są z SSD i HDD ale droższe, wiele zależy co jest dla kupującego piorytetem, jeśli gry to pasuje dobrać jakiś większy dysk.
Zawsze podziwiałem tych, którzy potrafią grać w więcej jak 3-4 gry na raz. W moim przypadku jest to żelazna i zawsze zainstalowana bierząca wersja FIFY + CS:GO + chyba obecnie będzie to PUBG + jakaś jedna fabularna gra, w której się zatracam na dłużej (obecnie jest to AC: Origins). Ale wynika to też chyba z braku czasu…CS już nie ruszałem od bodaj miesiąca.
Również uważam że dysk PCIe to zdecydowanie przesada do gier czy codziennego użytkowania, różnicy praktycznie się nie odczujesz. Dla mnie to głupie wciskanie czegoś na siłę.
Dalej zostaje przy swoich konfiguracjach
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti FHD
Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060