Witam
Mam klawisza casio wk 3800 i chciałbym wgrać style nap od Rolanda czy od tyrosa, ale nie wiem czy tak da sie w ogóle zrobić, jeżeli tak to, w jaki sposób mam je wgrać ?
Z góry dziękuje za pomoc
Witam
Mam klawisza casio wk 3800 i chciałbym wgrać style nap od Rolanda czy od tyrosa, ale nie wiem czy tak da sie w ogóle zrobić, jeżeli tak to, w jaki sposób mam je wgrać ?
Z góry dziękuje za pomoc
Hej,
Troszkę poszperałem po necie, by być pewnym odpowiedzi… Niestety, chyba operacja, o której piszesz nie jest możliwa do wykonania… Okazuje się bowiem, że bardziej zaawansowane keyboard’y Casio nadal wykorzystują tylko jeden podstawowy format pliku wymiany danych - ckf. W plikach tego formatu zapisywane są nie tylko brzemienia czy zrzuty pamięci registracyjnej - nawet rytmy, jak i całe pliki dyskietek fabrycznych. Wyjątkiem od tej reguły są pliki midi oraz smf, które powinny też bez problemu wrzucać się do pamięci instrumentu. I tutaj akurat nie ma znaczenia, czy dokonujemy transferu przez bezpośrednie połączenie z komputerem przez USB, czy też poprzez kartę SD lub dyskietkę DD/HD, gdyż syntezator po protu nie będzie widział plików z innymi rozszerzeniami - a przypomnę, że style dla Rolanda to przede wszystkim pliki z rozszerzeniami sty i psd, a dla Tyros’a (czyli jakby nie patrzeć Yamaha’y) również ten pierwszy, czyi sty. Swoją drogą pod adresem http://www.casio-europe.com/euro/emi/cms/ znaleźć można program, który służy do transferu danych pomiędzy instrumentem i komputerem…
Gdzie nie gdzie można spotkać się z opiniami, że istnieją programy, które potrafią skonwertować pliki styli z instrumentów Yamaha’y na takie, obsługiwane przez Casio. Nie neguję tego, choć sam osobiście nic działającego nie znalazłem. Tak czy inaczej nawet gdyby istniał program zmieniający style, to nie oczekuj jakiś wodotrysków i wspaniałych efektów. Dlaczego?? Syntezatory Yamaha’y działają w oparciu o specyfikację XG Midi lub XG Lite Midi, Roland natomiast w oparciu o GS Midi, podczas gdy Casio nadal opiera się na standardzie GM, czyli General Midi - różnica pomiędzy standardami jest niestety ogromna, czego efektem będzie odtwarzanie styli w najbardziej kompatybilnym standardzie - czyli starym i poczciwym GM. Jak dla mnie szkoda zachodu…
Lepiej pościągać nieco danych ze stronki Casio - w końcu dość pokaźną mają już bazę dodatkowych styli…
Pozdrawiam,
Dimatheus
mokry33pl , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku