Witam. Mam takie pytanie, może ktoś będzie mógł mi w tym pomóc.
Czy w świetle nowych postanowień licencyjnych na system, a wiem że chyba coś się tam dosyć istotnego podobno zmieniło - mogę legalnie zgodnie z tą licencją instalować system Windows 7 HE lub Pro O.E.M. w wersji pudełkowej na składanym przez siebie sprzęcie samodzielnie jak to było dotychczas ?
Czy jedynie mogę zakupić taki system w gotowej wersji preinstalowanej jako Windows OEM System Builder wraz z komputerem tak jak to było również do tej pory, ale jako jedna z opcji ?
Czy taka instalacja będzie po prostu nadal legalna według licencji ?
tak … zmieniły się sposoby licencjonowania wersji OEM dla popularnej 7-ki. Zadzwoń do MS w tej sprawie ,potwierdzą- można kupić OEM bez towarzyszącego sprzętu i zainstalować sobie na własnoręcznie zmontowanym komputerze - pomoc techniczną zapewniasz sobie sam i nie ma mowy o piractwie, naklejasz naklejkę COA na twój komputer (boczna “blacha”) . Wtedy twój komputer zostanie związany na stałe z tym kluczem i po kłopocie, nikt nie zarzuci Ci piractwa…
Ok, a jak w takim razie wytłumaczyć to co jest napisane na: tej stronie ?
Czy to jest blef, czy prawda - możliwe tym bardziej, że strona jest już dość starej jak na dzień dzisiejszy daty, ale jednak mówi o pewnym fakcie ?
A te zapisy zmieniły się dokładniej dla Win 8 i to tam wg licencji sposób ten nie jest już legalny tak, na Sevenie nie ?
Może zalinkuj czymś po to, by potwierdzić swoje słowa ?
Ja wiem co oznacza licencja na OEM w sensie wsparcia technicznego. Ale jednak trochę nie rozumiem Ciebie bo jednocześnie piszesz, że zmieniły się warunki licencji (jakie, które daj przykład, link ?), a zarazem piszesz, że… mogę kupić np. Win 7 HE v. O.E.M. na sprzęcie montowanym przeze mnie (co jest pojęciem nieścisłym, bo zmontuję go ja sam lub serwis komputerowy na moje zlecenie i system też on postawi) i to już teraz jest możliwe.
To w końcu jest to legalne, czy nie ? Bo piszesz w zasadzie, że nie jest, ale piszesz też że coś się tam zmieniło… ?
Właśnie tego nie rozumiem czy licencja na wersję O.E.M. systemu Windows 7 rozróżnia to, kto może stawiać taki system na nowym komputerze składanym ?
Bo do tej pory chyba tak nie było, czyżby to się zmieniło dla Win 7 bo to mnie interesuje ?
Teoretycznie nic się nie zmieniło, bo Microsoft twierdził, że licencja poprzednich wersji również nie zezwalała na instalację OEMów na składach. Szumu narobiły też trochę media. Moim zdaniem sytuacja jest tu identyczna jak z MacOS, którego licencja zezwala na instalowanie tylko na komputerach Apple, jednak polskie prawo nie zabrania instalacji tego systemu na PC, jeśli system jest oryginalny, więc z OEM powinno być to samo. W niektórych licencjach zdarzyło mi się się nawet zauważyć taki zapis jeśli prawo w danym kraju nie stanowi inaczej.
Były już artykuły na naszym portalu w tym temacie. Telefon nic nie da, bo infolinia potrafi podawać sprzeczne informacje, często niezgodnie z informacjami na stronach angielskich i/lub informacjach od rzecznika. Zasadniczo, nie należy się przejmować zapisami licencji OEM i można ją traktować jak zwykły produkt.
Ok. to ja już bym w zasadzie wszystko wiedział w temacie.
Rozumiem, że tak naprawdę wiele się tam nie zmieniło w zapisach lic. odnośnie w każdym razie Windows 7 bo o niego mi chodzi, to różne źródła i media podają odmienne wersje na to, często skrajnie przeciwne względem siebie.
To najważniejsze i tak ogólnie to dzięki wszystkim za pomoc.
@ kliszka No wiesz zadzwonić to mogę po to by się ostatecznie przekonać… tym bardziej, że dziś nie można być niczego pewnym dłużej, te warunki zmieniają się tak szybko…
Chciałbym jeszcze odpowiedzieć koledze @ kliszka , tak żywo zainteresowany tematem i trochę wywołany do tej odpowiedzi, a także wszystkim innym - może to komuś się kiedyś mam nadzieję przyda, że skontaktowałem się z M$ i on w zasadzie potwierdził to - tak mogę legalnie i samodzielnie instalować tę wersję systemu O.E.M. w Polsce.