Czy instalacja z wyłączonym secure boot to ryzyko?

Nigdy sie nad tym nie zastanawiałem. Czy wyłączenie opcji secure boot to jest swego rodzaju ryzykiem dla sprzętu czy też dla innych systemów zainstalowanych równolegle na komputerze ?

Czy obraz iso może być tak przygotowany aby był szkodliwy ?

Obraz ISO może być tak przygotowany, by był szkodliwy. To co uruchamiasz wraz ze startem komputera (przed załadowaniem systemu operacyjnego), jak i pewne składniki systemu operacyjnego, mają bezpośredni dostęp do sprzętu, w tym wszystkich twoich danych (jeżeli nie są zaszyfrowane). Natomiast nie ma znaczenia, czy zezwolisz UEFI na uruchomienie pewnego kodu i uznaniu go za zaufanego czy uruchomisz go bez włączonego Secure Boot.

to co de fakto ten secure boot robi i dlaczego jak czytam na forach linuxsowych że gdy dystrubcja nie urachamia się secure boot ON to unają to za wadę?

Po prostu wyłącz Secure Boot i nie zawracaj sobie tym wynalazkiem od MS głowy :wink:

To ostatni przykład.
Zainstalowany ubuntu.
Następnie parrot os.
Dlaczego po instalacji systemu parrot os, ubuntu znacznie dłużej się ładuje ? Oraz na nowo wystąpił problem ze sterownikiem graficznym nouveau który uprzednio już wyłączyłem ?

Czyżby parrot “grzebał” w ustawieniach innych systemów? Z czego to wynika ?

Chciałbym mieć pewną integralność systemów oraz pewność że żaden z linuksów obok siebie nie uzyskuje dostępu (jawnego bądź nie) do innych zasobów. Jak temu zaradzić. Czy szyfrowanie partycji jest w takim przypadku rozwiązaniem tego problemu?

Skoro już przy szyfrowaniu. To dlaczego taki linux mint nie oferują wgle takiej opcji podczas instalacji… ?

Sporo pytań ale kto pyta nie błądzi ;-/
Ewentualnie błądzi tak samo jak ten kto nie pyta ale jest tego świadomy - ]

Nie znam instalatora Ubuntu, ale powinien mieć zaawansowane opcje partycjonowania dysku.
Jeśli chodzi o instalację innego os, to najprawdopodobniej nadpisał gruba ze swoimi ustawieniami. Pewnie Ubuntu dodaje jakieś specyficzne parametry startowe do swojego kernela. Spróbuj zaktualizować gruba spod Ubuntu i usuń z parrota. Przy kilku Linuksach gruba najlepiej zostawić tylko na jednym.

sudo update grub poszło na ubuntu.
Teraz co mam zrobić na parrocie aby usunąć tam gruba oraz aby grub był automatycznie uruchamiany ubuntowy ?

Wykrył ci na ubuntu parrota i windowsa? Jeśli tak to musisz jeszcze zainstalować gruba, bo dopiero zaktualizowałeś plik konfiguracyjny. Jeśli po instalacji gruba wszystkie systemy będą się uruchamiały normalnie, to przełącz się na parrota i odinstaluj gruba (apt remove grub)

czyli czekaj.
1.instaluje gruba na ubuntu.
2. Przelaczam sie na paroota , usuwam gruba.
3. Teraz przy starcie komputera wyswietla mi sie grub z ubuntu czy tak ?

Taki jest z grubsza plan :wink: