W lutym tego roku pobrałem ze strony ms iso win7_x32 i kiedy instalowałem w ostatnich dniach ten system dokonałem archeologicznego odkrycia, uaktualnienie go na dzień dzisiejszy wymagało ponad 140 poprawek.
czy ja pobrałem ze złej strony to iso, czy tak jest naprawdę? czy ms nie uaktualnia pobieranego systemu?
Ja na pro miałem ponad 200 łatek. Czyli pobrałeś oryginalny, goły RTM SP1 Windowsa 7. To jest w porządku. MS nie uaktualnia obrazów iso Windowsów 7. Uaktualnili tylko wtedy, kiedy wyszedł SP1. Na gołe RTM zintegrowali SP1 i wypuścili obraz. Od tego czasu nic się nie zmieniło. Oryginalny obraz można pobrać np. ze strony Adguard… Jest do SP 1 i waży tak około 2 z czymś GB. I po instalacji są pobierane i instalowane łatki z Windows Update.
Na jednym z polskich forów możesz odnaleźć ISO Win7 ze zintegrowanymi łatkami (stan na 12.2017), Internet Explorer 11 oraz poprawkami NetFramework.
Jeśli nie ufasz obrazom modyfikowanym załatw sobie oryginalny ISO Windowsa ze stron MS oraz pakiet WSUS z poprawkami dla Win7.
Ale ilość poprawek da się drastycznie zmniejszyć…
Przed aktualizacjami RĘCZNIE instalujesz najnowszy NetFramework, Internet Explorer i Windows Media Player (nie pamiętam jaka wersja jest w standardzie), robisz restart i sprawdzasz aktualizacje jeszcze raz. Będzie ich na pewno mniej - na pewno nie bedzie poprawek do IE starszych niz najnowszy bo i po co?
Ta strona, co ma zintegrowane poprawki i modyfikowane obrazy, to nic inne niż np. winclub (pełno nielegalnego oprogramowania)… Ja bym nie ufał modyfikowanym obrazom… Zainstalował czysty w7 sp1 i poświęcił dzień na wykonanie aktualizacji (tych co są). Ewentualnie wgrałbym nowego framework ze strony MS i IE również z MS. Nie pamiętam jak jest z WMP. Czy oni udostępniają już poprawkę do wersji 12? Ale z poza oficjalnych źródeł, to prosisz się wręcz o lokatorów zaszytych głęboko w system, co av nie wykrywają. Można jeszcze z update catalog pobrać trzy aktualizacje, które integrują trochę łat:
KB3020369
KB3125574
KB3172605
pytanie odnośnie aktualniejszej wersji iso dotyczyło oficjalnej strony ms, nie podpieram się innymi stronami. sądziłem, że ms gdzieś ma zakamuflowany aktualniejszy obraz.
z pola instalacji, to klęska, instalacja w7_x32 z 180607 rozsypała się, będę próbował jeszcze raz, nie zdążyłem zrobić obrazu.
Takie pytanie? Masz minimum 4 gigabajty ram i procesor obsługujący 64 bity? Jeżeli tak, to pobierz wersję x64 i nie baw się nad x32, bo nie wykorzystasz pamięci 4gb ram i większej. x32 chyba widzi do 3gb ram, ale popraw mnie ktoś, jeżeli źle pamiętam. Ale 4gb już nie obsłuży.
Jakby co, to mogę udostępnić oryginalny obraz ISO Windows 7 SP1 PL 64 bit, pobrany z oficjalnej strony Microsoftu, kiedy był jeszcze dostępny.
Win7_HomePrem_SP1_Polish_x64