Czy istnieje taka przejściówka?

Witam! Niedawno znalazłem w mojej piwnicy zestaw dwóch głośników wraz z mikro wieżą. Niestety owa mikro wieża nie działa, za to głośniki prezentują się ciekawie. Chciałem podłączyć głośniki do komputera jednak wtedy uświadomiłem sobie że nie są one podpinane przez złączę jack, tylko mają one takie kable które wkłada się do mikro wieży i zaciska specjalnym zaciskiem (nie mam pojęcia jak to się profesjonalnie nazywa więc postaram się wysłać tego zdjęcie) I mam w związku tym pytanie: czy istnieje taka przejściówka w której z jednej strony jest takie coś jak na zdjęciu a z drugiej wyjście jack? A jeśli tak to jak to się nazywa i ile kosztuję?

Może z jakiś względów pytanie nie jest zbyt mądre ale w ogóle nie znam się na tego typu sprzęcie. Z góry dziękuję za odpowiedź!

Przejściówka nic tutaj nie da, bo bezpośredni sygnał z karty dzwiękowej komputera jest zbyt słaby. Potrzebujesz wzmacniacza - jakiego? To już zależy od mocy głośników.

2 polubienia

Odradzam podłączania takich głośników do komputera. Po pierwsze, jak wyżej napisał @MatX1, musisz mieć wzmacniacz. Po drugie, możesz kupić głośniki, ale to pewnie wiesz. Po trzecie, możesz podłączyć (jak masz) pod wieżę (wyjście AUX) i nie trzeba kupować głośników.

Przewiduję że autor jest młody i chce po prostu najmniejszym kosztem mieć konkretne głośniki pod komputer nie zna się na tym a wieża oddała już ostatnie brzmienie i zostały tylko głośniki

Jedyna opcja jak dla mnie + trzeba się trochę pobawić z kablami koszt 200 zł

Taniej nie da się zejść

Teoretycznie podłączysz i wystarczy, że utniesz z jednej strony kabel który z drugiej ma wtyczkę jacka. W tedy masz odpowiednie zakończenie kabla by podłączyć głośniki. W praktyce karta prawdopodobnie nie da sobie rady. Musisz też zlokalizować kable który za co odpowiada oraz zduplikować kabel z minusem ponieważ w jacku masz 3 żyły, jedna odpowiada za plus lewego głośnika, druga za plus prawego, a minus jest wspólny dla obu kanałów.

No to to już wyższa szkoła druciarstwa więc raczej nie podoła a i karta nie wyciśnie z siebie takiej mocy

Taka “przejściówka” nazywa się “wzmacniacz”.

2 polubienia

No powiem ci że sztukę dedukcji opanowałeś do perfekcji :grinning:. Postaram się w najbliższym czasie uzupełnić moje braki w wiedzy no i coś skombinować. Pewnie za jakiś czas odezwę się z kolejnymi pytaniami jednak tymczasem dziękuję za wszystkie propozycje.
Najbardziej marzy mi się coś takiego:

Ponieważ ten wzmacniacz posiada złącze USB i port na karty micro sd dzięki którym mógłbym słuchać muzyki bez konieczności uruchamiania buczącego komputera, co dla mnie było by wygodną opcją. A co najważniejsze nie zrujnowałby mojego portfela. Niestety wzmacniacz ten ma tylko cztery, a nie osiem wejść na te przewody od głośników. A rozumiem że to nie działa tak, że po podłączeniu tylko tych czterech przewodów głośniki działają tylko że trochę słabiej, mam rację? Wysyłam jeszcze zdjęcie naklejki która znajdowała się na głośnikach:
Jednak chyba najbardziej będę skłaniał się ku opcji żeby sprzedać te głośniki, trochę dołożyć z własnej kieszeni i po prostu kupić jakieś w miarę zwyczajne głośniki komputerowe, może uda mi się znaleźć i takie z opcją odtwarzania muzyki z USB albo karty micro SD.