Witam
Zakupiłem przed wczoraj Dell Inspirion G15. Podczas uruchamiania zauważyłem że w lewym dolnym rogu ekranu jest jaśniejsza część (widać to jedynie na czarnym ekranie). Włączyłem cały czarny ekran i jak na załączniku widać że w lewym dolnym rogu jest jaśniej. Jest to normalny efekt ??
dziękuje za pomoc
Mi to wygląda na „zgnieciony” ekran, ale cokolwiek to jest, to w nowym laptopie nie powinno być. Zwracaj zakup i rozważ, czy chcesz na gwarancję, czy rękojmie, czy 14 dniowy zwrot bez podania przyczyny. Gorzej jak sklep zacznie udowadniać, że ty uszkodziłeś.
W IPSach jest to normalne - zwłaszcza przy krawędziowym podświetleniu ekranu. Tutaj jednak ten efekt jest na moje oko zbyt mocny. Gwarancja tego może nie uznać bo IPSy tak mają i już. Jak masz możliwość zwrotu to zwracaj towar.
Jest normalne. W IPS to zjawisko nazywa się ips bleeding.
Kwestia jak bardzo jest to uciążliwe i jak mocno odbiega od „normy” o tym decyduje serwis
tutaj przykłady:
Należy pamiętać że aparat fotograficzny bardzo uwydatnia to zjawisko. Zwykle podczas normalnego użytkowania w świetle dziennym nie powinno być aż tak mocno widoczne.
Czasem używa się wieczorem. Nie wyobrażam sobie używania sprzętu z czymś takim. Miałem do czynienia z wieloma ekranami ips i nigdy nie uznałbym tego za normalne. Może różni ludzie mają różną tolerancję na takie rzeczy. Ja mam małą.
Dlatego trzeba ze świadomością wybierać matrycę i znać zalety i wady matrycy IPS. Jeżeli wady nas przerastają zawsze możemy wybrać matrycę VA. I jak piszę wyżej - aparat fotograficzny mocno uwydatnia ten efekt. Normalnie tego tak nie widać gołym okiem. Dopiero fotografia/zdjęcie ekranu pokazuje skalę tego zjawiska. Oczywiście jeżeli uważamy że bleeding jest za mocny możemy reklamować. Jednak o tym czy jest za mocny czy nie i czy reklamacja zostanie uznana zdecyduje serwis.
Nie wiem jak prawo (i praktyka) wygląda pod tym względem w Polsce, ale gdybym dostał coś takiego, to bym zapakował i odesłał. Amazon daje 30 dni, a wszędzie indziej jest 14. Bez dyskusji na temat przyczyn. Ewentualnie wymiana na inny egzemplarz. Jeśli ten model tak ma to zwrot kasy i inny model. Wychodzę z założenia, że patrzę się w ten ekran cały czas. Wiem co to jest light bleeding, ale w takim natężeniu jest to dla mnie nieakceptowalne.
Mnie to wygląda na niskiej jakości ekran albo marną kontrolę jakości.
Nie radzę jednak co zrobić, bo polskie realia znam tylko z opowiadań i bardzo nielicznych doświadczeń.
Przy świetle które pada na ekran nie widać w ogóle. Dopiero zauważyłem jak jest ciemniej w pokoju.
Rozumiem że nic nie powinno być widać, czy moge się zdziwić jak przyjdzie druga sztuka i podobnie będzie???
Prawdopodobnie będzie, ale wszystko zależy od skali. Np. dla mnie to jest ok, jest minimalnie na krawędziach czy w rogu, ale trzeba by przyglądać się lupą.
a jaką masz matryce? ips, czy wva czy ahva… czy to nie ma znaczenia i na każdej to występuje bo to led, tylko bardziej albo słabiej, bo na starszych modelach co mam laptopy lenovo T520 czy Z510 jest wszystko idealne
zdjęcia nie oddaja tego tak jak w realu. Film nagrałem i wrzuciłem na yt