Czy jedna partycja wymiany wystarczy na dwie różne dystrybucje Linuxa?

Usunięty został nie ten temat, ale już odpowiedź otrzymałem.

Pytanie brzmiało:

Jak w temacie z tym, że wiem że np. Mint i Xubuntu można postawić obok siebie  używając tej samej partycji wymiany i problemu nie będzie, dodanie jeszcze do nich Ubuntu i użycie tej samej partycji wymiany, też niczego nie zburzy itp. 

Ale czy możliwe jest postawienie obok siebie np. Debiana i Suse używając jednej i tej samej partycji swap?  Pytam gdyż nie chcę sobie w ramach eksperymentu roztrzaskać już skonfigurowanych dystrybucji.

W większym skrócie - czy różne dystrybucje Linuxa stawiane obok siebie mogą używać tej samej partycji swap, tak jak te blisko ze sobą spokrewnione.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ten http://forum.dobreprogramy.pl/czy-jedna-partycja-wymiany-wystarczy-na-dwie-r%C3%B3%C5%BCne-dystrybucje-linuxa-t480601/ temat był właściwy, ale go nie widziałem, to napisałem ponownie… a bieżący, to ten zdublowany… :slight_smile: no zdarza się… zapomniałem komu podziękować za odpowiedź :frowning:

Oczywiście, że mogą.

Problem się zaczyna gdy chcesz mieć oprócz Linuksa, BSD. Ale swap może być współdzielony między dwoma systemami. Pamiętaj tylko aby nie używać hibernacji.

Partycja wymiany i tak jest co restart czyszczona, więc nic się nie stanie jak będziesz współdzielił.

Tu pytanie dotyczy akurat Linuksa, ale np. FreeBSD tworzy sobie plastry i na nich właściwe partycje, więc można utworzyć spokojnie osobny swap.

Dokładnie. Jeśli chcesz hibernować system, a nie dzielić dysku na partycje, można utworzyć swap jako plik na dowolnej partycji i wskazać, który plik ma używać dany system, jeśli chcesz mieć osobny plik dla każdego systemu.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Oczywiście jak najbardziej były przydatne. Poczytałem trochę