Czy jeśli ktoś zna moje IP to włamie się na smartfon?

Witam, mam problem z moją byłą która zna moje IP bo kiedyś gdy u mnie była w domu korzystając z okazji że dałem jej się w jej telefonie połączyć do mojego WiFi sprawdzila jakie mam IP korzystając ze strony która pokazuje nr IP. Kilkanaście dni temu rozstaliśmy się w konflikcie i teraz ona straszy mnie ze ma moje IP i włamie się na PC oraz smartfona. Może mi się ona teraz włamać przy kogoś pomocy na komputer albo co gorsza na telefon i czytać np to co piszę na Facebooku/Messengerze nawet jeśli dostęp do fb mam wzmocniony na kody sms? Kolega informatyk mówił że na telefon (mam z systemem Android) można się 10 razy łatwiej wlamać niż na PC :frowning: Jestem zdruzgotany

Nie. Nic takiego nie będzie mieć miejsca. :wink:

Bardziej prawdopodobne jest, że wspomniana osoba zna twoje hasło, dlatego zmień na unikalne i skomplikowane z wylogowaniem bieżących sesji. Tam gdzie to możliwe (np. Facebook) ustaw weryfikacje dwuetapową. Zabezpiecz również swoją pocztę elektroniczną, gdyż może posłużyć do odzyskania konta.

Czy jeśli ktoś zna moje IP to włamie się na smartfon?

A czy jeśli ktoś zna twój adres zamieszkania to włamie ci się do domu?

Jeżeli masz np. internet z Orange to wystarczy, że wyłączysz na trochę router i włączysz ponownie, IP w takim przypadku powinno się zmienić.
Na podstawie IP marna szansa, że się ktoś włamie z prostego powodu - w sieci domowej jesteś za NATem. :grin:

1 polubienie

Też bym był.

Za pomocą samego IP? Nie. Zwłaszcza, że ono się zmienia co jakiś czas.

Jeśli natomiast miała dostęp do komputera/telefonu itp. to mogła 1)Poznać hasła do FB/emaila itd. 2)Zainstalować jakieś oprogramowanie pozwalające na dostęp do komputera czy telefonu.

Zmienić wszędzie hasła, komputer przeinstalować, telefon przywrócić do stanu fabrycznego. Na kontach Google włączyć uwierzytelnienie dwuskładnikowe.

Kolegę wysłać do pracy w FBI, CIA czy w podobnym miejscu, marnuje się chłopina w pracy na bank.

Nawet nie mogę wejść do routera i zmienić jego hasła, bo nie wpuszcza mnie w przeglądarce do routera ani wpisanie bramy domyślnej ipv4 ani wpisanie adresu ipv4 :frowning:

Niestety ale problem w tym że mam stałe ip zewnętrzne :frowning: Nawet nie mogę wejść do routera i zmienić jego hasła, bo nie wpuszcza mnie w przeglądarce do routera ani wpisanie bramy domyślnej ipv4 ani wpisanie adresu ipv4

Jaki internet, jaka firma itd? Router twój prywatny, firmowy?

Zrozum, że znajomość adresu IP nie sprawia że ktoś ci się włamie do sieci. To tylko informacja dla potencjalnego mitycznego hakera, kogo profilować. Już sam ten tekst (i teraz ona straszy mnie ze ma moje IP i włamie się na PC oraz smartfona.) oznacza, że wymyśla głupoty. Psychologia. Po pierwsze zgłoś na policję, po drugie możesz poprosić dostawcę internetu o zmianę adresu jeśli masz stały.

1 polubienie

Router tp-link tl wr543g mój prywatny, firma oxynet (dostawca internetu z Jarosławia, woj. Podkarpackie) Chyba zostaje mi tylko się z nimi skontaktować chociaż nie wiem czy będą chcieli wysłać technika tylko dlatego że nie mogę wejść w żadnej sposób do routera zmienić hasła

Nie zmienisz adresu IP z WAN bo nie o tym decyduje twój router. Co najwyżej możesz wyłączyć w nim WiFi, a jeśli nie chcesz, to wyłączyć WPS, włączyć filtrowanie po MAC, zmienić hasła do WiFi czy samego routera i na tym twoja rola się kończy.

Ja rozumiem, że tylko technik może zmienić mój adres ip, koszt 15 zł u mojego dostawcy, bo już pytałem. Ale nie wiem czemu nie mogę wejść do routera i zmienić do niego hasła a to już powinienem móc zrobić sam.

A czy może mieć dostęp do mojego konta Google jeśli znała email i hasło ale owe hasło zmieniłem i włączyłem weryfikację dwuetapową? Martwię się że weryfikacja dwuetapowa nic nie da jeśli zalogowała mi się na konto Google za pomocą przeglądarki Google Chrome bo Google chrome synchronizuje dane z tego co wiem. Weryfikacja dwuetapowa chyba jej nie wyrzuci z konta jeśli już się zalogowała. Tyle dobrego że nie ma żadnego urządzenia aktywnego na nim oprócz moich dwóch tel, bo sprawdzałem, więc chyba jest nadzieja, że na tym koncie Google nie siedzi, a to ważne konto, bo na nie przychodzą mi kody do konta fb. Już popadam w paranoje powoli przez tą psychopatkę.

Możesz zawsze w ustawieniach konta Google sprawdzić aktywne sesje i zobaczyć wszystkie zalogowane urządzenia. Z reguły wiem, że zmiana hasła i włączenie weryfikacji dwuetapowej spowoduje wylogowanie w Chrome. :wink:

a co się dzieje jak w przeglądarce wpisujesz adres IP routera? (oczywiście będąc w sieci domowej) Jaki komunikat?

To po prostu zresetuj router, wejdziesz w niego na hasło i login i możesz zmienić sobie potem hasło logowania i WIFI.

Adres IP niema znaczenia, niema też takiej potrzeby.

Zanim zaczniesz panikować zastanów sie czy ta osoba miała kiedyś niekontrolowany dostęp do twojego smartfona. Jeśli tak to mozesz mieć problem. Jeśli nie, mozesz spać spokojnie. Oczywiście pod warunkiem ze smartfon jest na androidzie bo tu trzeba cos zainstalować. Jeśli na smartfonie jest zainstalowany iOS to wystarczy znajomość nazwy i hasła do konta iCloud. No ale to też trzeba znać.

Router tp-link tl wr543g mój prywatny

Jeżeli nie trollujesz, a mam co do tego wątpliwości, to wymień ten router jest przestarzały bez żadnego wsparcia producenta.

Sytuacja w której dostawca przydziela stałe adresy publiczne IP v4 klientom indywidualnym jest mało prawdopodobna, prawie zawsze trzeba dodatkowo dopłacić za pakiet biznes, żeby w ogóle była możliwość dostania stałego adresu.

Jak już napisałem , adres IP jest mało istotny. Zmiana haseł wszędzie, reinstalacja systemu i telefonów to podstawa. Reset routera i ponowne wpisanie hasła do WIFI.

Generalnie sytuacja wygląda tak. IP to tak jakby twój numer mieszkania. Ktoś by przyszedł do ciebie, wziął odciski kluczy do zamków, a ty byś zamiast po prostu zmienić zamki, latał po urzędach aby zmienić numer mieszkania na inny, np. taki jaki ma sąsiad.