Czy jeśli zrobię prezentację w PowerPoincie na Macbooku i zgram ją na pendrive'a to ona sie normalnie otworzy na komputerze z Windowsem?

Mam Macbooka i kupiłam sobie Microsoft Office 2016 dla komputerów mac. Jest tam PowerPoint, Word, Excel i jakies tam inne programy z których nie będę korzystac. Musze zrobic w domu prezentacje na powerpoincie zeby dostac lepsza ocene na koniec roku z informatyki. No i jesli ja zrobie na moim macbooku, zgram ja na dysk przenośny i przyniose do szkoły to ona sie normalnie otworzy na kompie z windowsem czy bedzie tylko poprawnie dzialac na innym komputerze mac?

Będzie działać - oby w szkole nie była jakaś bardzo stara wersja MS Office. Zawsze na próbę możesz zgrać w domu przykładową prezentację i sprawdzić w szkole.

1 polubienie

Koleżanka może zawsze dla pewności zapisać prezentację w formacie ppt (otworzy to chyba wszystko) zamiast pptx, a nawet otwartym opt :wink:

1 polubienie

Dziekuje za pomoc​:blush::slight_smile:

Dla absolutnej pewności, sprawdź sobie prezentację wgrywając plik do dokumentów google. Nie ma tam aż takiej mnogości animacji na obiektach i przejść między slajdami, ale za to będziesz mieć pewność, że uruchomi się na każdym sprzęcie. Korzysta z oprogramowania na serwerach. Możesz też opublikować i wrzucić na prostą stronkę w html/css na jakimś hostingu jako < iframe >. Kod generowany jest automatycznie.

EDYCJA: Jeśli prezentacja jest gęsto napakowana efektami, klipami dźwiękowymi, ma komentarz i tło muzyczne - odpuść sobie google docs i google drive, (na koncie microsoftu nie sprawdzałam). Ustawienie trybu zgodności ze starszymi wersjami PP po zapisie przerobi ją na kaszanę. Nie musi być też kompatybilna z nowszą wersją, jeżeli takowa jest używana w szkole. Zapisz normalnie jako pptx, drugi plik zapisz w trybie zgodności z PP 2007 i niższymi, a trzeci wariant - wyeksportuj jako plik mp4 i to ostatnie powinno prawidłowo się odtworzyć.

1 polubienie