Czy jest możliwość instalacji windows 10 albo windows 8.1 na pendrive?

Hej u mnie w szkole komputery to istna porażka a na dodatek mają najnowszą wersję windowsa10, która działa wolniej od mojego internetu. Jest możliwość instalacji takiego ghost spectre albo oryginalnego windowsa 8.1 na pendrive? chciałbym żeby była możliwość instalacji plików na pendrvie mam usb 2.0 GOODRAM 64GB Prędkość odczytu 20mb/s Prędkość zapisu 5mb/s mam też pendrive goodram usb 3.0 jest trochę szybszy ale wolałbym jego zostawić

Co ty chcesz zainstalować Win10 (swój) na Pendrivie i zabootować z niego szkolny komputer?? No nie wiem… BIOS zapewne zabezpieczony, więc niczego nie zmienisz. Po drugie takiego Live USB z Windowsem nie zrobisz… Linux jak najbardziej.

Ja bym nie kombinował i się z tym pogodził…

Jest taka możliwość…Windows to go…

https://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-10-to-go-tak-stworzysz-przenosny-windows-dla-kazdego/x62b22f

:open_mouth: To ja o tym nioe wiedziałem… Win11 też pójdzie??

Co do tematu, to i tak bym nie kombinował, bo szkolne PC’ty zapewne zabezpieczone…

Ja ze swoich czasów podstawówki pamiętam taki soft, ktory nazywal się „Opiekun Ucznia”. To byl syf jak nie wiem… To były czasy WinXP. Ja przyniosłem pendrive z Ubuntu Hoża Hawajka (bodaj 8.10) i nici z tego, bo BIOS zabezpieczony. Płyta od MSI, procesor 1.7 GHz od Intela, 448 MB RAM i grafika GeForce jakiś ze 128 MB VRAM.

Swoją drogą ciekawe, dlaczego ten Windows 10 w szkole…tak bardzo źle działa.
Może trzeba byłoby o tym pogadać z prowadzącym zajęcia i coś w tym zakresie zrobić…
Uruchamianie „swojego” systemu w szkole (jeśli jak kolega pisał, da się wejść w ogóle do biosu, żeby móc w nim ustawić priorytet rozruchu z USB), to chyba zły pomysł.

Uczy się na najnowszym sofcie, inaczej zostanieesz ze znajomością Office 2003 w 2021 r. :wink:
Stare komputery mogą być problemem, ale rozwiążaniem nie jest sabotaż, a zgłoszenie problemu dyrekcji/kuratorium przez uczniów/rodziców. Są portale do petycji w sieci, a w treści „sprzęt utrudnia lub uniemożliwia realizację podstawy programowej”, „niestabilna praca i zawieszanie przy uruchamianiu pogramów, niespełnione (?) normy bepieczeństwa monitorów, klawiatury (?) zasyfione (bakterie) i nigdy nie czyszczone, starte literki i do wymiany etc”. :wink:

W taki zastosowaniu USB szybko by padło, to nie jest nosnik do regularnego użytkowania i zapisywania GB danych.

Czyli pełna w sumie zgoda, że da się, ale po co?
Tak na marginesie, to akurat mieliłem kiedyś taki pendrive i nie padł…

Dokładnie. Ja z tym Ubuntu kombinowałem, by wywalić tego „Opiekuna Ucznia”, który blokował praktycznie wszystko oprócz strony internetowej szkoły i kilku innych. Nawet Wikipedia była blokowana.

Tak, ale teraz jest już inna zupełnie sytuacja i w szkołach mają stałe szybkie łącza i dosyć nowy sprzęt, więc ta ociężałość dziesiątki to raczej dziwna sprawa…lub po prostu, kiepski prowadzący…i syf na komputerach.

Może malware… FRST w ruch i jazda!

Żartuję… To trzeba zglosić działowi IT w szkole…

… jak będzie szczęście to trafi to do informatyka, a przy odrobinie pecha do wuefisty, który zrobił podyplomówkę 10 lat temu. :wink:

Przy mulących komputerach często winne jest połączenie 4 GB RAM + wiekowy HDD. Technicznie nawet i3 drugiej generacji powinna obsłużyć płynnie W10 (w biurowych zastosowaniach).Pytanie ilu informatyków w szkole przynajmniej we wrześniu kontroluje HDDTune. :wink:

Ano, fakt - też możliwe… Teraz to SSD jest Must Have.

Ja pamiętam jeszcze, że u mnie w podstawówkowych kompach był antywirus „G-Data Antivirus 2008”, który był dosyć ciężki. Poza tym to długie logowanie. Było tam coś takiego, jak „SBS2005”. Nie wiem, co to takiego - pewnie jakaś domena, bo my w szkole mówiliśmy na to „serwer” :slight_smile:

https://www.diskpart.com/windows-10/create-windows-10-to-go-usb-0528.html

https://www.diskpart.com/windows-10/create-windows-10-to-go-usb-0528.html#H3-2

z tego co wiem hasło jest tylko na system nie na bios a nauczycielka nawet nie wie jak windowsa zainstalować co dopiero uruchamianiu z usb :laughing:

co do ssd ja na swoim kompie mam hdd seagate 1tb 2.5 cala chociaż przyznam, że gdybym miał kable i ssd to chętnie mógłbym zainstalować podono różnica jest widocza ale na kompach od infromatyki jest jeszcze gorzej niż na 7 letnim zesputym hdd od ps3.

Kobiety raczej informatyki nie studiują, tak masowo, czyli… przekwalifikowana historyczka, czy pani muzyki?

Jest kosmiczna, przy użytkowaniu jeszcze ujdzie, ale start ciężkich programów i swap przy braku RAM… Macie więc pewnie zajechane dyski, tylko czekać na ich zgon… :wink:

Albo zawalony system jakimś niechcianym softem, który siedzi w tray’u i w usługach systemu.

Też nie uogólniajmy, widziałem całkiem fajnie wyposażone szkoły i „łebskich” zarządzających salami komputerowymi, którzy we współpracy z lokalnymi serwisami okablowali całkowicie szkoły, mając dostęp do stałego łącza, zrezygnowali całkowicie z połączeń WiFi i wszystko hula dobrze.
Wiem, że to nie zasada - jednak zmiany idą w dobrą stronę i w wielu szkołach pracownie komputerowe to już nie skansen.

Czy jest możliwość instalacji windows 10 albo windows 8.1 na pendrive?<

Czy słyszeliście o Hasleo WinToUSB? Nie?
https://www.easyuefi.com/wintousb/resource/create-portable-windows-10.html

Widziałeś jak to działa? USB 3.0 i patyk 3.0. dopiero rusza. A na takim szkolnym , to mu się lekcja skończy, zanim odpali