Witam Serdecznie, mam pytanie, czy jest Polska wersja (wybór języka podczas instalacji systemu) Kubuntu 7.04 ??, bo chcę go sobie ściągnąć, narazie mam Windows XP - co powiecie na przejście na Kubuntu 7.04 ??, i jeszcze mam jedne pytanie ten linux Kubuntu 7.04 - jest w pełni darmowy tak ?? jak tak proszę podać link z którego mogę go ściągnąć, dziękuje serdecznie i pozdrawiam
Tak, jest darmowy i po polsku, wybierasz język podczas intalacji, ew. później dociągasz resztę paczek polonizacyjnych.
Pobrać możesz m.in. stąd:
http://releases.ubuntu.com/kubuntu/7.04/
Ja używam Ubuntu Feisty Fawn i działa bardzo dobrze. Ogólnie polecam *buntu
no to super :-), zaraz zaczynam ssać, tylko jaki amd64, czy i386
mam processor: Athlon 2000+
pamięć: 256 MB DDR
karta graf: Nvida Mx 440 - 64 MB
dysk: 200 GB - i co do dysku mam 40 GB i 160 GB i mam pytanie bo kolega kiedyś instalował linuxa i mu jednego dysku nie wykrywało, u mnie też nie będzie go widac ?? tego 160 GB, bo na 40 GB zainstaluje linuxa ?? proszę o odp.
Z dyskami nie powinno być kłopotu- u mnie jest podobnie przy czym jeden dysk jest ATA(w kieszeni) a drugi SATA i Ubuntu wykrywa je bez problemu.
oki, a jaką wersję wybrać linuxa ?? jak pisałem wyżej, jaka będzie dobra na mój pc ?? chyba ta i386 ?? nie?
Odpowiedni do architektury twojego procesora… nie masz 64-bitowego.
Zdecyduj się czy masz 1 dysk 200GB, czy 2 dyski 40 i 160GB? Jednak nie ważne bo i tak Linux powinien wykryć wszystkie dyski, Linux obsługuje wiele systemów plików.
ok, to zaczynam pobierać: kubuntu-7.04-alternate-i386.iso
Zanim wrócisz do tego tematu z kolejnymi pytaniami po instalacji obowiazkowo przeczytaj przewodnik (po instalacji) http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl
jest za ciężkie, pobierz livecd
hmm mam dobry internet jeszcze 1h i pobrane
Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 18:28
przepraszam, że post pod postem, ale mam pytanie, bo narazie chce mieć Win XP i Kubuntu, to jak zainstalować te Kubuntu ?? wypalić na płycie i odpalić żeby się instalowało ? i jak się zainstaluje komp, będzie pytał co odpalić czy linux czy win xp ?
Nie taki diabeł straszny…
Tak. Wypalasz jako obraz. Inbstalujesz. i będzie automatycznie możliwość wyboru.
ok, a jaką prędkością wypalać obraz ??
małą,ja radze wypalać z prędkością max 4x.
Z taką jaką masz płytę i nagrywarka da radę :mrgreen:
Aczkolwiek maksymalne nigdy nie są zalecane
właśnie wróciłem z siłowni i linux się ściągnął, mam Alcohol odpaliłem go, ale patrze, że ten Kubuntu co sciągnełem jest spakowany, to trzeba tego rara na obraz płyty przerobić i nagrać przez Alcohol ?? przesz szukanie obrazów --> itp ? … przepraszam, że takie głupie pytania
To nie jest RAR.
Nic nie rozpakowujesz.
Włączasz nero i wybierasz wypal obraz (lub bardzo podobnie) i podajesz ten plik iso.
ikonka rara jest taka, bo podczas standardowej instalacji winrara, program zostaje skojarzony min. z ISO.
ikonka wygląda tak:
a w Alcoholu robię tak?:
Szukanie Obrazów/Wybieram dysk na którym ma szukać/Później zaznaczam kubuntu/Później Kreator nagrywania odrazu będzie kubuntu i prędkosc na 8 i nagrywać to tak ??
Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:24
ikonka wygląda tak:
a w Alcoholu robię tak?:
Szukanie Obrazów/Wybieram dysk na którym ma szukać/Później zaznaczam kubuntu/Później Kreator nagrywania odrazu będzie kubuntu i prędkosc na 8 i nagrywać to tak ??
Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:26
ikonka wygląda tak:
a w Alcoholu robię tak?:
Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:27
ikonka wygląda tak:
a w Alcoholu robię tak?:
no jeśli pisze że obraz ISO zostanie wypalony,nagrany itp… to tak.
hmm ok zainstalowałem :-), tylko jest jeden problem i właśnie piszę z XP, jak się loguje w Kubuntu to chce login i hasło, hasło znam jakie podawałem, ale loginu chyba żadnego nie podawałem
Złączono Posta : 25.05.2007 (Pią) 6:18
to jak pomoże mi ktoś ??, czytałem na forach jeszcze, że login to root i wpisuje root i hasło jakie podałem przy instalacji i dalej wyskakuje - “Login Failed”