Czy jest po Polsku Kubuntu 7.04?

Witam Serdecznie, mam pytanie, czy jest Polska wersja (wybór języka podczas instalacji systemu) Kubuntu 7.04 ??, bo chcę go sobie ściągnąć, narazie mam Windows XP - co powiecie na przejście na Kubuntu 7.04 ??, i jeszcze mam jedne pytanie ten linux Kubuntu 7.04 - jest w pełni darmowy tak ?? jak tak proszę podać link z którego mogę go ściągnąć, dziękuje serdecznie i pozdrawiam :slight_smile:

a może by tak najpierw zajrzeć tutaj http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=153364

Tak, jest darmowy i po polsku, wybierasz język podczas intalacji, ew. później dociągasz resztę paczek polonizacyjnych.

Pobrać możesz m.in. stąd:

http://releases.ubuntu.com/kubuntu/7.04/

Ja używam Ubuntu Feisty Fawn i działa bardzo dobrze. Ogólnie polecam *buntu :wink:

no to super :-), zaraz zaczynam ssać, tylko jaki amd64, czy i386

mam processor: Athlon 2000+

pamięć: 256 MB DDR

karta graf: Nvida Mx 440 - 64 MB

dysk: 200 GB - i co do dysku mam 40 GB i 160 GB i mam pytanie bo kolega kiedyś instalował linuxa i mu jednego dysku nie wykrywało, u mnie też nie będzie go widac ?? tego 160 GB, bo na 40 GB zainstaluje linuxa ?? proszę o odp.

Z dyskami nie powinno być kłopotu- u mnie jest podobnie przy czym jeden dysk jest ATA(w kieszeni) a drugi SATA i Ubuntu wykrywa je bez problemu.

oki, a jaką wersję wybrać linuxa ?? jak pisałem wyżej, jaka będzie dobra na mój pc ?? chyba ta i386 ?? nie?

Odpowiedni do architektury twojego procesora… nie masz 64-bitowego.

Zdecyduj się czy masz 1 dysk 200GB, czy 2 dyski 40 i 160GB? Jednak nie ważne bo i tak Linux powinien wykryć wszystkie dyski, Linux obsługuje wiele systemów plików.

ok, to zaczynam pobierać: kubuntu-7.04-alternate-i386.iso

Zanim wrócisz do tego tematu z kolejnymi pytaniami po instalacji obowiazkowo przeczytaj przewodnik (po instalacji) http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl

jest za ciężkie, pobierz livecd

hmm mam dobry internet jeszcze 1h i pobrane :slight_smile:

Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 18:28

przepraszam, że post pod postem, ale mam pytanie, bo narazie chce mieć Win XP i Kubuntu, to jak zainstalować te Kubuntu ?? wypalić na płycie i odpalić żeby się instalowało ? i jak się zainstaluje komp, będzie pytał co odpalić czy linux czy win xp ?

Nie taki diabeł straszny…

Tak. Wypalasz jako obraz. Inbstalujesz. i będzie automatycznie możliwość wyboru.

ok, a jaką prędkością wypalać obraz ??

małą,ja radze wypalać z prędkością max 4x.

Z taką jaką masz płytę i nagrywarka da radę :mrgreen:

Aczkolwiek maksymalne nigdy nie są zalecane

właśnie wróciłem z siłowni i linux się ściągnął, mam Alcohol odpaliłem go, ale patrze, że ten Kubuntu co sciągnełem jest spakowany, to trzeba tego rara na obraz płyty przerobić i nagrać przez Alcohol ?? przesz szukanie obrazów --> itp ? … przepraszam, że takie głupie pytania

To nie jest RAR.

Nic nie rozpakowujesz.

Włączasz nero i wybierasz wypal obraz (lub bardzo podobnie) i podajesz ten plik iso.

ikonka rara jest taka, bo podczas standardowej instalacji winrara, program zostaje skojarzony min. z ISO.

ikonka wygląda tak:

a w Alcoholu robię tak?:

kubuntuhn0.jpg

Szukanie Obrazów/Wybieram dysk na którym ma szukać/Później zaznaczam kubuntu/Później Kreator nagrywania odrazu będzie kubuntu i prędkosc na 8 i nagrywać to tak ??

Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:24

ikonka wygląda tak:

a w Alcoholu robię tak?:

kubuntuhn0.jpg

Szukanie Obrazów/Wybieram dysk na którym ma szukać/Później zaznaczam kubuntu/Później Kreator nagrywania odrazu będzie kubuntu i prędkosc na 8 i nagrywać to tak ??

Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:26

ikonka wygląda tak:

a w Alcoholu robię tak?:

kubuntuhn0.jpg

Złączono Posta : 24.05.2007 (Czw) 20:27

ikonka wygląda tak:

a w Alcoholu robię tak?:

kubuntuhn0.jpg

no jeśli pisze że obraz ISO zostanie wypalony,nagrany itp… to tak.

hmm ok zainstalowałem :-), tylko jest jeden problem i właśnie piszę z XP, jak się loguje w Kubuntu to chce login i hasło, hasło znam jakie podawałem, ale loginu chyba żadnego nie podawałem :confused:

Złączono Posta : 25.05.2007 (Pią) 6:18

to jak pomoże mi ktoś :slight_smile: ??, czytałem na forach jeszcze, że login to root i wpisuje root i hasło jakie podałem przy instalacji i dalej wyskakuje - “Login Failed”